Advokati za razvode prijavljuju porast broja zahteva za starateljstvo nad kućnim ljubimcima

Specijalistički advokati za razvode prijavili su porast pitanja koja se odnose na vlasništvo nad kućnim ljubimcima prilikom razvoda.Advokati u nacionalnoj britanskoj firmi Clarke Villmott LLP kažu da sve klijenti sve više savetuju o pitanjima u vezi s tim ko će držati porodičnog ljubimca na isti način na koji se od njih traži da savetuju o aranžmanima za dete piše Pets Mag.

Međutim, Laura Bond, specijalista za porodično pravo u toj firmi, upozorava da, iako vlasnici mogu svog ljubimca mogu smatrati članom porodice, sudovi u Engleskoj i Velsu ne moraju zauzeti isto mišljenje.

Laura je rekla: „Vlasništvo nad porodičnim ljubimcem može biti jedno od najemotivnijih i najtežih pitanja koja treba rešiti za razdvajanje parova".

„Trenutni zakon u Engleskoj i Velsu predviđa da je kućni ljubimac„ pokretna stvar “na isti način kao TV, kauč ili slika. Stoga je jednostavno imovina koja se distribuira na isti način kao i druga materijalna imovina. Postoje izuzeci u slučajevima razvoda za životinje veoma visoke vrednosti (npr. Trkački konj ili šampionska izložbena životinja) ili ako je kućni ljubimac direktno povezan sa drugim finansijskim pitanjima, na primer kada porodični prihod uglavnom dolazi od uzgoja ili  životinja koje učestvuju na izložbama.


U Kaliforniji se o starateljstvu nad životinjama odlučuje kao o starateljstvu nad decom


Od 2018. godine sudovi  Kalifornije prilikom razvoda moraće da odlučuju o kućnim ljubimcima na isti način na koji donose odluke o tome ko će dobiti starateljstvo nad decom.


Sudija od tada ima pravo da  odluči kome će pripasti uzimajući u obzir faktore poput onih ko ih hrani i čuva, vodi kod veterinara ili u šetnju.


Kome prilikom razvoda pripadaju ljubimci u Srbiji?


U Srbiji se ljubimci smatraju pokretnom imovinom. Starateljstvo nad ljubimcima se određuje prema pravilima imovinskog prava. 


Odluka o tome kome će pripasti ljubimac zavisi od toga da li je stečen pre braka, da li ga je neki od supružnika dobio na poklon ili je dobijen uz naknadu.


Sudovi uglavnom vode računa da se ljubimac ne preseljava, a uglavnom se radi se na dogovoru supružnika.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x