DESET NAVEĆIH MITOVA O ŽIVOTINJAMA

Izjave da kamila može najduže da izdrži bez vode, da su svinje najprljavije životinje ili da kameleon menja boju da bi se prilagodio pozadini, spadaju u samo neke od zabluda o životinjskom svetu koje su ljudi razvili.


Svi su nas ubeđivali u ove mitove o životinjama, iako su neistiniti, a mi smo za vas odabrali deset najčešćih neistina o životinjama.


1. KAMILE MOGU NAJVIŠE DA IZDRŽE BEZ VODE

Ova izjava je jedna od najčeščih zabluda. Bez vode najviše mogu da izdrže žirafe. Takođe je netačno da se u grbama kamile nalaze zalihe vode. Šta se onda zista nalazi u grbama kamile? Odgovor je mast koja im daje rezervu hrane.


2. BIKOVI SE RAZJARE KADA VIDE CRVENU BOJU

Ovo je još jedna zabluda. Svako ko radi sa bikovima reći će vam da bikovi ne raspoznaju boje. Ono što njih razjari je pokret koji matador pravi. Ukoliko bi isto radio sa belom tkaninom, bik bi se podjednako ponašao.


3. NOJ ZABIJE GLAVU U PESAK KAD SE BOJI

Noj zapravo uopšte ne zabija glavu u pesak kao reakciju na nešto. Mužijaci  noja iskopavaju rupe u zemlji koje im služe kao gnezda, a naizmenično sa ženkom brinu o jajima i okreću ih kljunom u zemlji, na taj način dolazi do optičke varke da je noju glava u zemlji, a zapravo je samo kljun.


4. MAČKE SE UVEK DOČEKAJU NA NOGE

Istina je da kičma mački dozvoljava izvijanje koje ljudska ne bi podnela. Mačke se pri padu izvijaju kako bi se dočekale na noge, ali ako to ne stignu da urade, pašće na bok.


5. SVINJE SU NAJPRLJAVIJE ŽIVOTINJE

Ova izjava na mnogi načina nije tačna. Svinje zapravo obožavaju da se kupaju. Istina je da su svinje koje borave u čistom prostoru, uključujući i vazduh, mnogo srećnije. Svinja, takođe, nikada neće vršiti nuždu tamo gde jede ili se odmara


6. KAMELEON MENJA BOJU DA BI SE UKLOPIO U POZADINU

Jedna od najčešćih zabluda o svetu životinja jeste da kameleoni menjaju boju kože kako bi se uklopili u sredinu i bili neprimetni. Kameleoni menjaju boju kože u zavisnosti od toga kako su raspoloženi.

Kada su mirni, njihova koža je svetlozelena, a kada se naljute, postaju svetložuti. 


7. MAČKE VOLE MLEKO

Mačke vole mleko, ali samo dok su male. Kada se odviknu od majčinog mleka prestaju da proizvode sve enzime koji su im potrebni za varenje mleka. To znači da je većina mačaka netolerantna na laktozu.


8. PSI MAŠU REPOM KADA SU SREĆNI

Ako pas maše repom to vrlo često ne znači da je srećan i raspoložen. Može se desiti upravo suprotno, da je neraspoložen i da je spreman na napad naročito ako primetite da stoji nepomičan i da samo maše repom. Prema „Discoveryju“, psi mašu repom udesno kad su srećni, a ulevo kad su preplašeni.


9. SLEPI MIŠEVI VAM SE MOGU UPLESTI U KOSU

To vam se na sreću i zasigurno neće dogoditi.  Ultrazvuk koji emituju slepi miševi  je toliko prefinjen da mogu da detektuju i najmanjeg insekta i najtanju vlas kose i zaista nemaju nikakav razlog niti žele da se petljaju u vašu kosu


10. MIŠEVI VOLE SIR, A ZEČEVI ŠARGAREPE

Ovaj mit razvili su crtani filmovi, ai je ostao da živi i među odraslima. Istina je da čete miša oterati ako u mišolovku stavite stari sir sa jakim mirisom,jer ga on ne podnosi kao i da će zec iz činije sa zelenišom i šargarepom izabrati zeleniš.


Kao dodatni mit dodajemo i onaj o žabama krastačama. Izjava da će vam izaći kraste ako dodirnete žabu krastaču, podjednako je neistinita kao i ona da se žaba poljupcem može pretvoriti u princa.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x