Posebno trenirani pas otkrio zaraženog kovidom na aerodromu u Rumuniji

Prvi put u Rumuniji je jedan posebno obučeni pas za otkrivanje zaraženih kovidom19 uspešno detektovao inficiranog putnika koji je iz Madrida sleteo na međunarodni aerodrom u Sibinju.


To je rekao pukovnik Danijel Čelsea, generalni direktor Uprave za javno zdravlje (DSP).


"Obučeni pas detektovao je prvog putnika koji je, kako se ispostavilo, imao pozitivan rezultat na brzom testu na virus korona. Putnik je vozilom hitne pomoći prevezen u urgentni centar na dodatna, specijalistička ispitivanja posle kojih će morati da ode u samoizolaciju. Osoba za koju je utvrđeno da je pozitivna primila je obe doze vakcine protiv kovida19", rekao je Čelsea za Ađerpres.


Policijski pas je detektovao još jednog putnika koji je istim avionom u petak uveče doputovao iz Madrida, ali je testiranjem ustanovljeno da on nije bio pozitivan, prenosi rumunska agencija.Međunarodni aerodrom u Sibinju je jedino mesto u Rumuniji na kojem se koriste obučeni psi za otkrivanje zaraženih virusom korona, saopštile su lokalne vlasti.Nadležni uveravaju da ne postoji opasnost da psi ugrizu putnika i da ove trenirane životinje ne predstavljaju opasnost za osobe koje su alergične jer ne stupaju u direktan kontakt sa putnicima, već preko sprecijalne zaštitne barijere.

Autor : Gledaj.rs/Tanjug

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x