Slonovi u Šri Lanci dobijaju lične karte, na snazi ostaje smrtna kazna za hvatanje divljih slonova

Slonovi u Šri Lanci su stvar prestiža, ali iako se smatraju vrednošću, vlasnici se prema njima često ponašaju bahato. Drržava je sada odlučila da tome da stane na put.


Podaci govore da u Šri Lanci, u ovom trenutku, ima 7.500 slonova na slobodi i 200 njih u zatočeništvu.


Novim zakonom slonovi u zatočeništvu će dobiri "lične karte" sa svojim DNK, a vlasnicima je od sada zabranjeno da jašu slonove u pijanom stanju.


Budistički sveštenici često poseduju slonove kao kućne ljubimce kako bi pokazali svoj prestiž, ali česte su i prijave o lošem tretmanu prema tim životinjama. 


Zakon važi i za njih, pa će i oni morati da poštuju odredbu da slonove kupaju u trajanju od dva do dva i po sata dnevno i da ih vode na preglede jednom u šest meseci


Što se tiče slonova koji se koriste za rad, njihovo "radno vreme" sada je ograničeno na četiri sata. Bebama slonovima je rad zabranjen, kao i odvajanje od majke.


Za kršenje ovih odredbi zakona predviđena je kazna od  tri godine zatvora i oduzimanje slona. U Šri Lanci na snazi je i zakon koji predviđa smrtnu kaznu za hvatanje divljih slonova, ali se on retko primenjuje. 

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x