Svakog dana u svetu od besnila umre više od 150 zaraženih ljudi

Svakog dana u svetu od besnila umre više od 150 zaraženih ljudi, među kojima je najviše dece. Godišnje gotovo 60.000 osoba zaraženih besnilom izgubi život.


Besnilo se u  85 odsto slučajeva javlja kod divljih životinja, a 95 odsto obolelih su lisice.  Besne lisice opasne su i za širenje besnila na domaće životinje i ljude jer usled besnila menjaju ponašanje, prilaze ljudima i domaćim životinjama i tada ih ujedaju. Ujed besne lisice za čoveka, ukoliko se ništa ne preduzme, znači  sigurnu smrt, uprkos razvoju savremene medicine.


U Srbiji se, uz stručnu i finansijsku pomoć EU iz fondova IPA od 2010 godine kontinuirano sprovodi oralna vakcinacija lisica iz vazduha. U toku trajanja procesa vakcinacije, dva puta godišnje, iz manjih aviona se specijalizovanim aparatima izbacuje vakcina koja zapravo podseća na biskvit. "Biskvit" koji je specifičnog mirisa i ukusa u sebi sadrži kapsulu u kojoj je smeštena vakcina. Kada divlja životinja proguta kapsulu biva imunizovana i u periodu za 2-3 nedelje razviju imunitet koji ih štiti od besnila.


Poslednje dve godine u Srbiji nije zabeležen slučaj besnila što je posledica aktivnosti oralne vakcinacije iz vazduha koja se sprovodi i u zemljama u okruženju zbog migracije životinja.


Veliku odgovornost u iskorenjivanju besnila imaju i vlasnici kućnih ljubimaca čija je obaveza sa svoje ljubimce vakcinišu.


U našoj zemlji po zakonu je obavezno vakcinisanje svih pasa i mačaka starijih od 3 meseca. Prva vakcinacija se obavlja u uzrastu od 4 meseca i nakon toga je obavezno vakcinisanje pasa i mačaka svake godine protiv besnila. Psi koji idu u lov se vakcinišu dva puta godišnje.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x