Verovali ili ne: Crne mačke su nekada bile božanstvo i donosile sreću u braku

Crne mačke vekovima proživljavaju progon i torturu i najveće su žrtve predrasuda. Od reinkarnacije boginje do znaka za nesreću prešle su dug put, a ovo su samo neke od zanimljivosti o njima.


CRNE MAČKE SU SE U EGIPTU SMATRALE REINKARNACIJOM BOGINJE 

Tri hiljade godina pre naše ere, u ranom dobu Egipta, mačke su bile najpoštovanije od svih životinja. Stari Egipćani su izrazito cenili crne mačke. Za sve crne mačke koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija boginje Bastet, poznatije kao Mačija boginja i svako  ko bi naneo štetu crnoj mački bio bi kažnjen!


EVROPSKE VEŠTICE SU KRIVE ZA MIT O CRNIM MAČKAMA

Verovanje da crne mačke donose nesreću  utemeljeno je u Evropi u srednjem veku. Tada je krenula fama oko veštica. Pošto su siromašne žene uglavnom hranile mačke lutalice, među njima i crne, verovalo se da su sve te žene veštice a da crne mačke imaju veze sa veštičarenjem. Stigma sa siromašnih starijih žena je donekle skinuta, ali su crne mačke i dalje žrtve predrasuda.


U ŠKOTSKOJ CRNE MAČKE OZNAČAVAJU PROSPERITET, U BRITANIJI SREĆU U BRAKU

Škoti veruju da kada nepoznata crna mačka dođe u kuću, to simboliše prosperitet i uspeh. U Velikoj Britaniji crna mačka je  povezana sa srećnim brakom i upravo zbog toga se slike crnih mačaka i ilustracije nalaze na   pozivnicama za venčanje kao i drugim ukrasima na venčanju, čak i na svadbenoj torti.


CRNE MAČKE SU AMAJLIJA MORNARA

Crne mačke se smatraju najboljim prijateljima mornara i oni za njih smatraju da donose sreću. Ako mornaru poklonite predmet sa mačkom on će smatrati da mu želite  bezbedan povratak kući.


Kada sledeći put budete išli tri koraka unazad zbog toga što vam je crna mačka prešla put, setite se da su crne mace zapravo samo žrtve predrasuda.Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x