Abas povukao tvrdnju o 50 holokausta, kaže da je mislio na izraelske zločine

Palestinski predsednik Mahmud Abas povukao je danas optužbu koju je izrekao juče da je Izrael počinio "50 holokausta" protiv Palestinaca tokom godina, tvrdeći da je samo nameravao da naglasi izraelske "zločine".

Ta Abasova izjava data na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu kritikovana je u Izraelu, SAD, Nemačkoj, a kritikovao ju je i Šolc koji se i sam našao na udaru kritika jer je ćutao kad je čuo šta je Abas rekao.

Abas je posle kritika, u saopštenju koje je prenela zvanična palestinska novinska agencija Vafa (Wafa), potvrdio da je "holokaust najgnusniji zločin u savremenoj ljudskoj istoriji".

Kako je naglašeno "namera njegovog odgovora nije bila da porekne jedinstvenost holokausta koji se dogodio u prošlom veku i najoštrije ga osudjuje".

U saopštenju se dodaje da je Abas govoreći o zločinima mislio na zločine i masakre koje su izraelske snage počinile protiv palestinskog naroda od stvaranja Izraela.

"Ti zločini nisu prestali do danas", zaključuje se u saopštenju.

Stvaranje države Izrael 1948. godine i raseljavanje izraelskih Arapa koje je usledilo Palestinci zovu Nakba (katastrofa), podsećaju izraelski mediji.

Izraelski novinski sajt Ynet javlja, ne pominjući izvore, da je Abasovo saopštenje objavljeno posle "snažnog pritiska" Izraela, te da je kabinet izraelskog ministra odbrane Benija Ganca uputio "oštru poruku" da je Abasova izjava neprihvatljiva i tražio da je povuče.

Drugi izraelski mediji su objavili da je premijer Izraela Jair Lapid razgovarao sa Abasovim visokim savetnikom Huseinom al -Šeikom i tražio izvinjenje.

Abas je dao spornu izjavu u odgovoru na novinarsko pitanje o predstojećoj godišnjici minhenskog masakra pre pola veka u kojem je ubijeno 11 izraelskih sportista i jedan nemački policajac.

Pripadnici palestinske ekstremističke organizacije Crni septembar ušli u Olimpijsko selo i odveli taoce. U vreme napada Crni septembar je bio povezan s Abasovom partijom Fatah.

Na pitanje da li planira da se izvini Nemačkoj i Izraelu za napad, Abas je odgovorio navodeći optužbe za zločine koji je počinio Izrael od 1947.

"Ako hoćemo da ispitamo prošlost, samo napred. Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio…50 masakra, 50 holokausta", rekao je Abas, a poslednju reč je izgovorio na engleskom jeziku.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x