Čarls Treći uskoro u poseti Francuskoj usred društvene krize i smeća u Parizu

Britanski kralj Čarls Treći (Charles) koji naredne nedelje stiže u državnu posetu Francuskoj, verovatno će se suočiti sa nekim poremećajima u toj zemlji u jeku društvenog nezadovoljstva zbog čega su ulice pune smeća i saobraćaj nesiguran.

"Biće inicijative oko kraljevske posete", izjavio je Frans presu izvor blizak sindikatima koji organizuju proteste i štrajkove u Francuskoj nezadovoljni reformom penzija.

Isti izvor je naveo da bi poseta britanskog kralja mogla da bude "meta demonstranata".

Poseta Čarlsa Trećeg kao simbol prijateljstva posle godina sporova između Londona i Pariza, dolazi u trenutku kada se Francuska nedeljama suočava sa nezadovoljstvom društva zbog usvojene reforme penzija.

Britanski kralj i njegova supruga Kamila (Camilla) dolaze u Pariz gde na ulicama ima nekoliko desetina hiljada tona smeća zbog štrajka radnika gradske čistoće.

Kralj bi trebalo da poseti i Bordo gde je planirana vožnja tramvajem, koju bi mogli da ugroze demonstranti.

"Gotovo je sigurno da kralj neće moći da putuje tramvajem" zbog upozorenja o prekidima usluga, izjavio je neimenovani predstavnik sindikata za tamošnje medije.

S druge strane, javna ustanova koja zavisi od Ministarstva kulture Mobilije nasional (Mobilier national) potvrdila je da će crveni tepih biti postavljen tokom ove posete. Štrajkači i sindikati su pozvali tu ustanovu da tokom posete kralja ne obezbede ni crveni tepih, ni nameštaj, ni zastavice, niti išta što ide uz državne posete visokih zvaničnika.

Ta ustanova je saopštila da će crveni tepih postaviti zaposleni koji ne štrajkuju i koji su u većini.

Posle dva meseca protesta, intervju francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) tamošnjim televizijama nije smirio strasti, jer su za danas predviđeni protesti.

Izvor blizak Makronu rekao je da britanska i francuska strana još rade na programu posete britanskog kralja i da bi o nekim stvarima moglo da bude odlučeno u poslednjem trenutku.

Još ništa nije saopšteno novinarima koji su zaduženi za praćenje posete, što je retkost za put od velikog diplomatskog značaja.

Britanska vlada je danas saopštila da nije obaveštena o bilo kakvim promenama plana posete Čarlsa Trećeg.

Prema preliminarnom planu posete, kako je ranije saopštila Bakingemska palata, očekuje se da će se kralj u ponedeljak pridružiti Makronu na komemoraciji i ceremoniji polaganja venaca kod Trijumfalne kapije u Parizu i da će se obratiti francuskim senatorima.

Kralj bi potom trebalo da poseti organski vinograd u Bordou, kao i region koji je prošlog leta razoren u šumskim požarima.

U dvorcu Versaj, simbolu francuske monarhije, predviđen je državni banket u ponedeljak uveče.

Poslanici opozicije već su izrazili negodovanje zbog pažnje koja će biti posvećena kralju, a ne "narodu na ulicama".

Britanski kralj će posle Francuske posetiti Nemačku.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x