Australija najavljuje istorijski referendum o starosedeocima

Australija će krajem godine održati istorijski referendum za stvaranje savetodavne grupe u parlamentu koju bi činili predstavnici starosedelačkih naroda, ali i kojim bi autohtoni Australijanci prvi put bili priznati u ustavu zemlje, pišu svetski mediji a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).
Australija je u četvrtak napravila korak ka istorijskom referendumu kojim bi Aboridžini i Ostrvljani Toresovog moreuza bili priznati u ustavu i dobili glas o pitanjima koja utiču na njihove živote, ukazuje Rojters.

Premijer Entoni Albanizi je u emotivnom obraćanju predstavio pitanje koje vlada želi da postavi na referendumu kasnije ove godine, pozivajući Australijance da podrže, kako je rekao, davno zakasnelo glasanje.

Australijancima će na referendumu biti postavljeno pitanje: "Predloženi zakon: izmena Ustava da bi se priznali Prvi narodi Australije uspostavljanjem Glasa Aboridžina i Ostrvljana Toresovog moreuza. Da li odobravate predloženu izmenu?".

Izmenom ustava u parlamentu bi bio stvoren konsultativni odbor Glas Aboridžina i Ostrvljana Toresovog moreuza, koji će davati neobavezujuće savete o pitanjima koja se tiču pripadnika Prvih naroda.

Aboridžini, koji čine oko 3,2 odsto od skoro 26 miliona stanovnika Australije, ne pominju se u ustavu starom 122 godine, pošto su ih britanski kolonijalni vladari marginalizovali. Pravo glasa nisu imali sve do 1960-ih, a i dalje su po mnogim socioekonomskim merama ispod nacionalnog proseka.

Očekuje se da će referendum o ustavnom amandmanu biti održan između oktobra i decembra, navodi Asošiejtid pres.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Australijanaca podržava koncept Glasa starosedelačkih naroda, za koji je Albanizi tokom pobedničkog govora u izbornoj noći u maju prošle godine rekao će biti glavni prioritet njegove vlade Laburističke partije levog centra.

Ipak, ukazuje AP, u australijskom društvu postoje duboke podele po tom pitanju.

Lider opozicione konzervativne Liberalne partije Piter Daton rekao je da njegova stranka tek treba da odluči da li će podržati Glas i zahteva više detalja, uključujući i pravni savet vlade.

Daton je doveo u pitanje da li će Glas pomoći ženama i deci starosedelaca koji trpe daleko veće stope nasilja u porodici nego šira zajednica. On je sugerisao da bi Glas mogao čak i prigušiti glasove žrtava.

Manja opoziciona Nacionalna partija, koja ima uporište u ruralnim sredinama, saopštila je u novembru da je protiv Glasa, navodeći da će to podeliti zemlju po rasnim linijama.

Australija je retka zemlja među bivšim britanskim kolonijama koja nikada nije potpisala ugovor sa starosedelačkim stanovništvom i u Ustavu iz 1901. prvobitni stanovnici zemlje nisu priznati kao autohtono stanovništvo.

Formiranje savetodavnog Glasa prvobitno je 2017. predložila grupa zagovornika prava Aboridžina i Ostrvljana Toresovog moreuza koji se kulturno razlikuju od Aboridžina s kopna Australije.

Albanizi je rekao da "po svim merilima, postoji jaz između života Aboridžina i naroda sa ostrva Tores moreuza i nacionalnog proseka", ukazujući na razliku od 10 godina u očekivanom životnom veku, duplo većoj stopi samoubistava, tragičnim nivoima smrtnosti i bolesti dece, kao i nesrazmernoj zastupljenost u zatvorskoj populaciji.

Ustavni referendumi su Australiji prilično retki i samo osam od 44 je bilo uspešno.

Za prvu promenu ustava Australije u skoro 50 godina, Albanizi je rekao da je "veoma jednostavna", ali "značajna", dok se o Glasu vodi žestoka rasprava s podrškom i protivljenjem širom političkog spektra, ukazuje BBC.

U preporuci za stvaranje Glasa u istorijskom dokumentu iz 2017, koji je sastavilo više od 250 starosedelačkih lidera, navodi se da mnogi problemi koji pogađaju autohtone Australijance proizilaze iz propusta da se za rešenja konsultuju starosedeoci.

S druge strane, kritičari tvrde da su autohtoni narodi već zastupljeni u parlamentu – sada ima 11 poslanika koji predstavljaju starosedeoce, što predstavlja 4,8 odsto saziva parlamenta i nešto više od procenta od starosedelačkog stanovništva Australije.

Međutim, pristalice Glasa ukazuju da ti poslanici predstavljaju specifične biračke jedinice, a ne nužno interese starosedelačkih naroda.

Drugi kritičari kažu da bi Glas mogao delovati kao treći dom parlamenta i potencijalno staviti veto na zakon, mada je vlada to odbacila.

Ni među starosedeocima ne postoji jednoglasnost kada je reč o Glasu, ukazuje BBC.

Neki kažu da bi pravno obavezujući sporazum s domorodačkim narodom trebalo da bude prioritet, pošto je Australija jedna od retkih bivših britanskih kolonija koja nema takav sporazum.

Mnogi autohtoni Australijanci naglašavaju da nikada nisu ustupili svoj suverenitet ili zemlju i strahuju da priznanje u Ustavu moglo dovesti do toga. Drugi tvrde da je reč o simboličnom gestu i da bi novac mogao da se bolje potroši na konkretnija rešenja.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x