Bajden i Si Đinping o odnosima SAD i Kine, Tajvanu i nuklearnom ratu

Predsednik SAD Džozef Bajden usprotivio se na današnjem sastanku sa predsednikom Kine Si Đinpingom "prisilnim i sve agresivnijim akcijama" Pekinga prema Tajvanu i izrazio zabrinutost za ljudska prava povodom ponašanja kineskih vlasti u Sinđijangu, Tibetu i Hong Kongu, saopštila je Bela kuća.
Na prvom uživo sastanku sa Bajdenom otkako je postao predsednik SAD, kineski predsednik je rekao da je tajvansko pitanje u samoj srži ključnih interesa Kine, temelj političke osnove odnosa Kine i SAD i prva "crvena linija" koja se ne sme preći u odnosima dve zemlje, navodi kineska agencija Sinhua.

Bajden je kazao kineskom kolegi da će SAD "nastaviti da se energično takmiče" sa Kinom, ali da "konkurencija ne bi trebalo da pređe u sukob", navela je Bela kuća u saopštenju o tročasovnom susretu dva lidera na indonežanskom ostrvu Bali, gde oni učestvuju na samitu Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20).

"SAD će se, kada je reč o Kini, žestoko takmičiti, ali ja ne želim sukob. Apsolutno verujem da ne treba da bude novog Hladnog rata", naveo je Bajden na konferenciji za novinare posle sastanka, prenosi Asošiejted pres.

Si je kazao da on i Bajden, kao lideri dve velike zemlje, moraju da postave pravi kurs za bilateralne odnose. On je na sastanku pozvao Bajdena da "zacrta pravi kurs" i da "podigne odnos" Kine i SAD, i dodao da je spreman za "iskrenu i dubinsku razmenu mišljenja" sa Bajdenom.

Bajden je pred novinarima ponovio američku podršku politici "jedne Kine", prema kojoj Vašington priznaje vladu u Pekingu kao legitimnu, dok istovremeno održava neformalne odnose i odbrambene veze sa Tajvanom.

Dodao je da ne veruje da postoji "bilo kakav neposredni pokušaj Kine da izvrši invaziju na Tajvan", uprkos nedavnom kineskom zveckanju oružjem.

Prema saopštenju Bele kuće, Bajden i Si su se složili da "nuklearni rat nikada ne treba voditi" i da u njemu ne može biti pobednika, "i istakli svoje protivljenje upotrebi ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini". To se odnosilo na pretnje zvaničnika Rusije da će upotrebiti atomsko oružje posle neočekivano slabih rezultata ruske vojske u prvih devet meseci invazije na Ukrajinu.

"Kao lideri dve nacije, delimo odgovornost da pokažemo da Kina i SAD mogu da prevazilaze razlike, da sprečimo da nadmetanje dođe blizu sukoba i da pronađemo načine da zajedno radimo na hitnim globalnim pitanjima", rekao je Bajden na sastanku.

Lider Kine je naveo da dve strane treba da rade sa svim zemljama kako bi donele više nade u svetski mir, veće poverenje u globalnu stabilnost i jači podsticaj zajedničkom razvoju.

Sastanak Bajdena i Sija na Baliju, uoči samita lidera G20, počeo je srdačnim rukovanjem. To je prvi sastanak dva lidera uživo otkako je Bajden postao predsednik SAD u januaru 2021. godine. Dva lidera su prethodno pet puta razgovarali telefonom ili preko video linka.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x