Bajden se neće rukovati sa premijerom ni sa ministrima tokom posete Izraelu

 Predsednik SAD Džozef Bajden neće se rukovati sa premijerom Izraela Jairom Lapidom tokom posete Bliskom istoku zbog najnovijeg porasta slučajeva oboljevanja od kovida-19 u SAD i Izraelu.

Kako navodi Džeruzalem post, Bela kuća je obavestila Lapidov kabinet da će izostati tradicionalno rukovanje prilikom sastanka šefova država u sredu u nastojanju da se zaštiti Bajden (79).

Takva odluka je doneta u vreme kada se ponovo širi zaraza korona virusom i u SAD i u Izraelu.

U SAD je sedmodnevni prosek novozaraženih gotovo 134.000, što je 20.000 više nego u junu, sudeći po najnovijim podacima koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (CDC), prenose agencije.

U medjuvremnu je u Izraelu u proseku 7.300 novih slučajeva zaraze svaki dan, a pre mesec dana ih je bilo 4.800, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins.

Bela kuća je pojačala kovid protokol oko Bajdena kako bi se osiguralo da se najstariji predsednik koji je preuzeo dužnost ne zarazi.

Te mere uključuju da se Bajdenoci savetnici testiraju jednom nedeljno i da na dan sastanka sa njim nose maske N95, piše Njujork tajms.

U Izraelu će se danas održati poslednja proba na medjunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva u sklopu priprema za dolazak Bajdena sutra popodne.

Ministrima koji su pozvani na ceremoniju dočeka rečeno je da neće biti rukovanja sa predsednikom SAD, a ni selfija izmedju ostaalo i zbog njegovih mnogobrojnih obaveza tokom posete i toplog vremena.

Na prijem kod predsednika Izraela Isaka Hercoga ministri su pozvani bez supruga, ali će moći da se fotografišu sa njim, Bajdenom i premijerom Lapidom.

Američki organizatori posete zahtevaju da svako ko će doći na tri metra udaljenosti od predsednika SAD mora da ima negativan test na kovid-19 u prethodna 24 sata.

Zahtev za jednostavnu ceremoniju dočeka Bajdena, koji je prvi put objavljen u junu, podstakao je izraelske medije da spekulišu kako bi to moglo biti nastojanje da se izbegne incident iz maja 2017. godine kada se jedan poslanik probio kroz red visokih zvaničnika da napravi selfi sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom.

Premijer Izraela je u nedelju izrazio nadu da će ta zemlja uspostaviti zvanične diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, kraljevinom u koju će Bajden direktno iz Izraela otputovati u petak.

Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske odnose, ali su uspostavili tajne bezbednosne veze zbog zajedničkog neprijateljstva prema regionalnom rivalu Iranu.

Bela kuća je medjutim u ponedeljak najavila da će normalizovanje odnosa sa Rijadom biti dug proces.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x