Bajden teži da integriše Izrael u region Bliskog istoka

 Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas, posle sastanka s predsednikom prelazne Vlade Izraela Jairom Lapidom u Jeruslimu, da radi na promovisanju rastućih veza Izraela s arapskim partnerima na Bliskom istoku.


"Govorio sam o tome kako je važno iz moje perspektive da Izrael bude potpuno integrisan u region", rekao je Bajden drugog dana turneje po Bliskom istoku.


Za vreme mandata Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa Izrael je postigao diplomatske sporazume sa četiri arapske zemlje nazvane Sporazumi Avram.


Bajden se nada da će nadograditi te veze tokom posete Saudijskoj Arabiji gde će otputovati direktno iz Tel Aviva u petak i sastati se ne samo sa saudijskim zvaničnicima već i liderima drugih zemalja Zaliva.


Te veze se uglavnom zasnivaju na zajedničkoj brizi zbog razvoja iranskog nuklearnog programa i vojnih aktivnosti Teherana širom regiona.


Lapid je Bajdenov put u Saudijsku Arabiju označio kao "izuzetno značajan za Izrael".


Bajden je kako se čini takodje dao podsticaj Lapidu pred parlamentarne izbore u novembru.


Lider SAD je posle današnje sastanka ocenio da je to bio "dobar početak dugog odnosa".


Lapid je potvrdio da je sa Bajdenom diskutovao o iranskoj pretnji, preneli su izraelski mediji.


"Diskutovali smo o iranskoj pretnji i mislimo da je to u redu kako bi se osiguralo, nešto što delimo, da ne bude nuklearnog Irana. To nije samo pretnja Izraelu već čitavom svetu", rekao je izraelski premijer.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x