Blinken: Kineske vojne vežbe oko Tajvana predstavljaju provokaciju

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Anthony) osudio je danas Kinu zbog održavanja vojnih vežbi oko Tajvana nazivajući ih "provokacijama" koje predstavljaju "značajnu eskalaciju" tenzija.

On je rekao da za Peking ne postoji "nikakav izgovor" da počne manevre u Tajvanskom moreuzu.

Kina je od juče počela velike vojne vežbe koje uključuju avijaciju, mornaricu i balističke rakete u šest pomorskih sektora oko Tajvana kao odgovor na ovonedeljnu posetu ostrvu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy).

"Te provokacije predstavljaju značajnu eskalaciju. Možete videti kako je Peking pokušao da promeni status kvo oko Tajvana u poslednje vreme... Sada sprovodi opasne akcije na novom nivou", rekao je Blinken u Pnom Penu gde učestvuje na skupu Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

On je rekao da je Kina izabrala da prekomerno reaguje i upotrebi posetu Nensi Pelosi kao iizgovor, a da je činjenica da je njena poseta bila mirotvorna.

"Nema nikakvog opravdanja za ovaj ekstremni vojni odgovor, nesrazmeran i koji podstiče eskalaciju", rekkao je šef američke diplomatije.

"Predvideli smo da će Kina reagovati na ovaj način, zapravo mi smo opisali tačno ovaj scenario", dodao je on.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x