Borel: Putin dovodi u opasnost svetski mir

Mir u svetu je doveden u opasnost odlukama ruskog predsednika Vladimira Putina o mobilizaciji rezervista i pretnjama o upotrebi nuklearnog oružja, upozorio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

"Putinove objave o fiktivnim referendumima, delimičnoj mobilizaciji i o nuklearnom ucenjivanju predstavljaju ozbiljnu eskalaciju", napisao je Borel u tviter poruci.

"Pretiti sa nuklearnim oružjem je neprihvatljivo i predstavlja stvarnu opasnost za sve", rekao je on i dodao da medjunarodna zajednica treba da se ujedini i spreči takve akcije.

"Svetski mir je u opasnosti", upozorio je Borel.

Pre toga je Borelov portparol Peter Stano rekao da će najnovije inicijative ruskog vodje imati "posledice" i da su zemlje članice EU već imale koordinacioni sastanak na margini Generalne skupštine UN. Nije naveo detalje sastanka rekavši da su oni poverljivi.

EU je već usvojila šest rundi ekonomskih sankcija protiv Rusije ali tenzije su se pojavile medju zemljama članicama pošto je Madjarska rekla da se protivi novim evropskim merama. Za sankcije je potrebno jednoglasno odlučivanje u EU.

"Okupirane teritorije deo su Ukrajine koja ima sva prava da tu povrati svoj autoritet i EU je spremna da nastavi svoju podršku u vojnom domenu", dodao je Stano.

Zemlje EU treba da se izjasne o izdvajanju novih sredstava za nastavak vojne pomoći Ukrajini. EU je već izdvojila 2,5 milijardi evra u okviru evropskog fonda za mir, fond kojim upravljaju vlade van zajedničkog budžeta, a nova tranša treba da bude 500 miliona evra, navodi Frans pres. 

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x