Borel: Putin će morati da bira izmedju privrednog rasta i oružja, sankcije ga snažno pogadjaju

 Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borel (Josep Borell) ocenio je da sankcije protiv Rusije "već snažno pogadjaju Vladimira Putina i njegove saučesnike i njihovi efekti po rusku ekonomiju će se vremenom povećavati".

"Hoće li ovi značajni i rastući uticaji navesti Vladimira Putina da modifikuje svoje strateške proračune? Verovatno ne u bliskoj budućnosti: njegovi postupci nisu vodjeni prvenstveno ekonomskom logikom", naveo je visoki predstavnik EU u autorskom tekstu za današnji list Politika.

"Medjutim", dodao je, "primoravajući da bira izmedju privrednog rasta i oružja, sankcije ga stavljaju u stege koje se postepeno stežu".

"Suprotno onome što smo prilično naivno mislili pre koju godinu, ekonomska medjuzavisnost ne podrazumeva automatski pacifikciju medjunarodnih odnosa. Zato je imperativ tranzicija na Evropu kao silu, na koju pozivan od početka svog mandata", ukazao je on.

Kako je naveo, "suočeni sa invazijom na Ukrajinu počeli smo da prelazimo sa namere na akciju, pokazujući da, kada je siprovocirana, Evropa može da deluje".

"Pošto ne želimo da ratujemo sa Rusijom, ekonomske sankcije su sada u središtu ovog odgovora. One već počinju da deluju i to će činiti još više u narednim mesecima", istakao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x