Borenović: Pozivam Dodika da, ako ima petlju, otvori Agenciju za lekove RS

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas je da usvajanje Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, a zatim odluka Ustavnog suda o privremenom stavljanju van snage istog zakona već vidjen scenario paljenja političkih vatri i konflikata u BiH po oprobanom receptu političkih saveznika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA).
"(Lider SNSD-a Milorad) Dodik donosi zakone, koje ne provodi, ali prebacuje lopticu prijateljima i svojim koalicionim partnerima iz SDA, a onda se loptica prebacuje na Ustavni sud, koji stavlja van snage i obustavlja te poteze BiH vladajućih političkih aktera i igraju se tako već decenijama", naveo je Borenović.

Prema njegovim rečima, sve to donosi seriju izjava, reakcija, osudjivanja, pozdravljanja, zavisino sa koje strane dolazi, podsećajući i na dugogodišnje "igrarije" Dodika i lidera SDA Bakira Izetbegovića, gde jedan preti referendumima, drugi podnosi apelacije, predstavljajući to kao odbranu srpskih, odnosno bošnjačkih interesa.

Borenović je ocenio da je donošenje Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske "deo SNSD-ove farse o vraćanju nadležnosti", dodavši da je taj zakon usvojen prošle godine, a da se u stvarnosti se ne primenjuje.

"Ustavni sud obustavlja Agenciju za lekove RS, koja suštinski ne postoji, nema ni direktora, nema ni zaposlenih, nema ni adrese, nema ni telefona, ali je samo papirološki, formalno prisutna da bi se napravila priča političkih aktera u ovoj zemlji, a da se ne bi pričalo o korupciji, divljanju cijena, neukidanju akciza na gorivo od SNSD-a", istakao je Borenović.

Lider PDP-a je dalje rekao da ne bi bio iznenadjen da se u celu priču uključi Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji je ranije osudio donošenje tog zakona, a potom je naveo da će prvo sačekati odluku Ustavnog suda BiH.

"Pozivam hrabri SNSD i hrabrog Dodika da konačno ozvaniče otvaranje prostorija Agencije za lekove RS i neka imenuju direktora, neka idu do kraja ako imaju petlje ili će ponovo stati i vaditi se na odluke ustavnih sudova, Šmitova, Incka i raznih političkih aktera i na taj način kreirati političke priče", naglasio je Borenović.

On je ocenio da SNSD nikada nije realizovao realizovao krupne političke odluke koje je započeo, a cena toga bila je dalje slabljene Republike Srpske.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine doneo je danas odluku o privremenom stavljanju van snage Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim je predvidjeno osnivanje entitetske Agencije za lekove.

Zakon o osnivanju Agencije za lekove RS stupio na snagu 28. juna, što je prvi konkretan potez vlasti ovog bh. entiteta u procesu vraćanja nadležnosti sa državnog nivoa, o čemu je Narodna skupština RS zaključke donela početkom decembra prošle godine.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ranije je izjavio da će sačekati da Ustavni sud BiH donese odluku o formiranju Agencije za lekove Republike Srpske i "tek onda delovati".

Zahtev Ustavnom sudu BiH o oceni ustavnosti Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS podneo je predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović (SDA).Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x