Brnabić: Srbija će nastaviti postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU

 Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da će njena vlada nastaviti da se postepeno usklađuje sa spoljnom politikom Evropske unije, ali je ocenila da je to "veoma nezgodna" tema.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žofreom, posle njihovog sastanka sa ambasadorima članica EU, Brnabić je rekla da dve strane po pitanju usklađivanja Srbije sa spoljnom politikom Unije imaju "dobru razmenu argumenata".

"Nastavićemo da se postepeno usklađujemo sa spoljnom politikom Evropske unije jer smo apsolutno posvećeni putu ka EU. Članstvo u Uniji je zaista naš ključni spoljnopolitički cilj", kazala je Brnabić.

Zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji, Srbija je najlošiju ocenu u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku dobila za oblast usklađivanja sa spoljnom politikom Evropske unije.

Žofre je rekao da je usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije "važna tema u trenutku kada Rusija ubija ljude i uništava infrastrukturu u Ukrajini".

"Postoje očekivanja od Srbije da unapredi usklađenost sa spoljnom politikom Unije i da bude sa nama u ovim teškim trenucima" kazao je Žofre.

On je naveo da je na današnjem sastanku ambasadora članica Unije i Ane Brnabić poslata "jasna poruka" da su Srbija i EU "na istoj strani" u vezi s evropskim integracijama.

Žofre je rekao da su predstavnici Evropske unije nedeljama vodili intenzivne razgovore sa srpskim zvaničnicima i najavio da će to biti nastavljeno i naredne nedelje, kada u dvodnevnu posetu Srbiji dolazi evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Žofre je rekao da evropski put Srbije zavisi od napretka u vladavini prava i u dijalogu sa Prištinom.

Naveo je da je na sastanku Brnabić i ambasadora EU bilo reči i o sprovođenju reformi u pravosuđu, o primeni Medijske strategije, migracijama i energetskoj situaciji.

Žofre je rekao da je u pogledu primene Medijske strategije bilo "izvesnih kašnjenja", ali je dodao da "ceni napore" novog ministra za informisanje i telekomunikacije Srbije Mihaila Jovanovića.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x