Brnabić: Srbija posvećena razvoju inkluzivnog društva s jednakim šansama za sve

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na konstitutivnoj sednici Saveta za socijalno preduzetništvo, da Srbija gradi inkluzivno društvo u kome svi imaju jednake šanse i u kome se najviše pažnje poklanja najranjivijim kategorijama.
Brnabić je ukazala da je vlada Srbije početkom godine pripremila Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji je potom usvojen, napomenuvši da sada dolazi teži deo posla, a to je njegova primena.

"Ovo je jedan od najboljih i najmodernijih zakona koje smo doneli", istakla je premijerka i dodala da su na njemu zajednički radili organizacije civilnog društva i vlada Srbije, uz veliku pomoć partnera iz inostranstva, objavila je vlada.

Brnabić je navela da se na Zakon o socijalnom preduzetništvu dugo čekalo, jer partneri - vlada i nevladine organizacije, nisu imali dovoljno poverenja jedni u druge.

"Zbog toga su trpeli oni koji pripadaju najranjivijim kategorijama ovog društva", rekla je Brnabić.

Istakla je kako očekuje da u budućnosti svi zainteresovani za ovu oblast imaju više poverenje jedni u druge, "zato što ćemo samo tako moći da izgradimo inkluzivno, odgovorno društvo, u kome svi imaju jednake šanse".

Brnabić je uputila poziv svim članovima Saveta da predlože izmene Zakona, ukoliko praksa pokaže da je to neopohodno, jer se, kako je rekla, radi o izuzetno kompleksnoj i vrlo osetljivoj temi, o kojoj se u Srbiji još uvek uči.

Ona je istakla da je program socijalnog preduzetništva sledeći važan korak, jer će tek njegovim donošenjem moći da počne prava podrška za približno 500 preduzeća socijalnog preduzetništva i da bude ohrabreno formiranje novih firmi koje će doprineti razvoju čitavog društva.

Brnabić je pozvala i međunarodne partnere da podrže socijalno preduzetništvo, kako bi se prikupilo što više sredstava za njegov razvoj.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x