Bugari se plaše napada Rusije

Dve trećine Bugara strahuje da će Moskva izvesti raketni ili bombaški napad na objekte u Bugarskoj, dok se više od polovine plaši da bi Rusija mogla da okupira njihovu zemlju, pokazuju rezultati istraživanja.

Od upotrebe nuklearnog oružja se plaši troje od četvoro Bugara, pokazuje istraživanje koje je agencija ESTAT sprovela za Fondaciju Radionica za građanske inicijative.

Da bi Rusija mogla da okupira Bugarsku strahuje 54 odsto ispitanika, a 62 odsto da bi mogla da izvrši raketne ili bombaške napade na njenu teritoriju.

To bi moglo da bude objašnjenje zašto ta zemlja nije za oštriju politiku prema Moskvi i zašto društvo pokušava da ima neutralniji stav prema ratu u Ukrajini, piše EURACTIV.com.

Polovina ispitanika je rekla da očekuje da NATO pomogne Bugarskoj u slučaju napada, ali samo 41 odsto njih podržava članstvo Bugarske u toj vojnoj alijansi, dok se trećina izjasnila protiv.

Istaživanje pokazuje i da samo 10 odsto Bugara poznaje istoriju bugarsko-ruskih odnosa, dok 80 odsto nije sigurno u svoje znanje, što stvara plodno tlo za rusku propagandu i izvrtanje istorijskih činjenica.

Bugarska država je stvorena posle Rusko-turskog rata 1877-1878, ali su vlasti u Sofiji ostale vazali osmanskog sultana i posle rata, da bi početkom 20. veka proglasila nezavisnost.

Većina Bugara (61 odsto) ne zna da se Rusija protivila ujedinjenju bugarskih teritorija 1885. godine, a 42 odsto je ubeđeno da SSSR nije proglasio rat Bugarskoj u Drugom svetskom ratu.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x