Dačić i Džama dogovorili za jačanje političke i ekonomske saradnje Srbije i Somalije

 Ministri spoljnih poslova Srbije i Somalije Ivica Dačić i Abšir Omar Džama potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju o saradnji i konsultacijama dva ministarstva i najavili jačanje političlkih i ekonomskih odnosa i posete na najvišem niovu.
Dačić je posle razgovora naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Somalije a Somalija teritorijalni integritet Srbije i da će dve zemlje "na toj liniji i u tom pravcu sarađivati i u svim međunarodnim organizacijama".

On je rekao da između Srbije i Somalije postoji tradicionalno prijateljstvo još iz vremena bivše Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih ali da odnosi dve zemlje nisu dovoljno razvijeni ni na političkom, ni na ekonomskom ni na kulturnom planu.

Džama je posle razgovora ocenio da je njegova današnja poseta nastavak istorijskih odnosa dve zemlje.

"Sećamo se posete našeg predsednika 60-ih godina nakon što smo postali nezavisna država i od tog vremena do početka 90-ih, pre nego što je počeo rat u Somaliji, ti odnosi su bili odlični", rekao je on.

Naveo je da je to bila "jedna od najboljih i najplodonosnijih saradnji od koje je Somalija imala koristi u brojnim sektorima" i dodao da Somalija i danas u mnogim obloastima ima stručnjake koji su obrazovani u Srbiji.

"Ovde sam da ponovo oživimo tu divnu saradnju. Ovde sam da okakšam da se ona ponovo uobliči", rekao je Džama.

Dačić je rekao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se poveća broj stipendija za studente iz Somalije u Srbiji, kao i da se ojača saradnja u brojnim drugim oblastima, poput vojnog obrazovanja, vojnog zdravstva i vojne obuke.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x