Dačić imao više susreta na margini Samita o Frankofoniji u Djerbi

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predvodio je danas srpsku delegaciju na 18. Samitu Frankofonije u Đerbi, gde je na margini skupa imao brojne bilateralne susrete, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Na Samitu u Djerbi učestvovalo je 75 delegacija.

Kako se navodi Dačić se sastao sa ministrom inostranih poslova Кipra Janisom Кasulidisom, sa kojim je razgovarao o dinamici političkog dijaloga dve zemlje, evropskim integracijama i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti privrede i energetike.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili situaciji u regionu, sa osvrtom na aktuelna dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini, navodi se u saopštenju.

Dačić je izrazio zahvalnost na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da je to posebno važno u trenucima kada Kosovo pokušava da postane članica Saveta Evrope, ali i planira da aplicira za članstvo u EU.

Dačić se sastao svojom belgijskom koleginicom Ađom Labib sa kojom je razgovarao o nastavku konstruktivnog političkog dijaloga, koji je bio intenzivniji u prethodnom periodu, uz očekivanje poseta belgijske strane.

Sagovornici su posebno istakli da se zalažu za dalji razvoj ekonomske saradnje, imajući u vidu postojeće belgijsko ekonomsko prisustvo u Srbiji, ali i privlačenje daljih investicija i povećanje robne razmene dve zemlje.

Dačić i belgijska ministarka takođe su istakli da postoji prostor za unapređivanje saradnje u okviru Frankofonije, u pogledu aspiracija Srbije da postane punopravna članica ove organizacije.

Šef srpske diplomatije imao je i kraće susrete sa ministarkom spoljnih poslova Andore Marijom Ubah Font i delegiranim ministrom iz Кabineta premijera Кambodže Boritom Oučom.

Dačić je na svom Instagram nalogu objavio da je na margini Samita imao kratak susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x