Dačić: Srbija dosledna politici vojne neutralnosti bez obzira na rat u Ukrajini

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i da bez obzira na rat u Ukrajini ostaje dosledna toj poziciji i očekuje puno razumevanje NATO i članica NATO.

"Samo kao vojno neutralna, Srbija može u punoj meri da zaštiti svoje najviše interese, a to su stabilnost zemlje i ekonomski prosperitet", rekao je Dačić na otvaranju konferencija "Mesto Srbije u evroatlantskoj zajednici".

Dačić je rekao da je tema konferencije, u organizaciji Evroatlantskog saveta Srbije u Narodnoj skupštini, "aktuelna i važna imajući u vidu komplikovane medjunarodne okolnosti".

"Pozicija Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini je jasna i nepromenjena od prvog dana, zasnovana na poštovanju principa medjuanrodnog prava", rekao je Dačić.

Srbija ima uporište u medjuanrodnom pravu za svoja otvorena pitanja od najvećeg državnog i nacionalnog značaja, a to je pitanje Kosova, i od tog principa ne odustaje.

Dačić je dodao da Srbija ne namerava da menja svoju principijelnu poziciju i da ne može da radi protiv sebe i protiv principa koji jedini garantuju mir u svetu.

"Najteže je braniti principe, mnogo je lakše menjati politiku u skladu sa trenutnim interesima i tražiti ad hoc rešenja za probleme. Ali, na dugi rok možemo da ostvarimo svoje nacionalne interese jedino ako čvrsto stojimo uz opšte prihvaćene principe u medjunarodnim odnosima", rekao je predsednik parlamenta.

Dačić je naveo i da Srbija želi da nastavi saradnju sa NATO istim i još većim intenzitetom jer je to, kako je rekao, i u interesu Srbije.

Ukrajinski ambasador u Beogradu Volodimir Tolkač pozvao je Srbiju da se pridruži sankcijama Evropske unije prema Ukrajini, da obezbedi vojnu pobedu Ukrajini i učini šta može za pobedu Ukrajine, koja će biti i pobeda cele Evrope.

On je izrazio zahvalnost Srbiji koja je glasala za Rezoluciju u UN o osudi ruske agresiji na Ukrajinu i na gostoprimstvu koje je Srbija pokazala prema ukrajinskim izbeglicama.

Tolkač je rekao da su evroatlantske integracije vitalni interesi i Ukrajine i Srbije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x