Dačić za VOA: Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, tim povodom nije politički neutralna

 Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu i tim povodom nije politički neutralna, izjavio je za Glas Amerike (VOA) ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
"Glasali smo za sve rezolucije koje su bile u Ujedinjenim nacijama i nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji gde se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje o neusaglašavanju Srbije sa odlukom Evropskog saveta o produžavanju embarga Rusiji zbog aneksije Krima i Sevastopolja 2014. godine.

Dačić, koji boravi u Njujorku kao član delegacije Srbije na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, istakao je da je pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta postalo značajna tema u međunarodnim odnosima.

"I onda se mi pitamo da li to važi i za naš slučaj, a očigledno ne važi. I onda vidite da tu postoje dvostruki standardi i aršini. I kad to pitanje postavite, morate da vodite računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, kada razgovarate o merama ili aktivnostima koje preduzimate na multilateralnom planu", rekao je Dačić.

On je rekao da sa sagovornicima sa Zapada nije razmatrao to što se Srbija još jednom nije usaglasila s embargom Rusiji.

"To je direktno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima", ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao i da misli da bi bila velika prednost za region da bude u članstvu EU, Da zemlje iz našeg regiona u relativno skorijem periodu postanu članovi EU.

"Onda bi to moglo da deluje pozitivno na brojne konflikte i probleme koji postoje u regionu. A da li će se to desiti, mislim da u ovom trenutku niko ne može da da odgovor na takvo pitanje, jer su mišljenja iz država EU veoma različita", rekao je Dačić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x