Djedović: Srbija zainteresovana za saradnju sa Rumunijom u energetskoj diversifikaciji gasa i struje

 Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Djedović izjavila je danas da je Srbija zainteresovana za saradnju sa Rumunijom kako u energetskoj diversifikaciji gasa, tako i struje.
Ona je danas sa ambasadorkom Rumunije u Srbiji Silvijom Davidoiu razgovarala o produbljivanju saradnje u oblasti energetike i podsetila da Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre odnose koji se razvijaju od šezdesetih godina kada je formirana zajendička komisija za izgradnju hidroelektrane Djerdap, saopštilo je ministarstvo.

"Srbija se nalazi u procesu energetske tranzicije i u toku je rad na strateškim dokumentima koji će pokazati pravce novih ulaganja u energetsku infrastrukturu, kako bismo istovremeno smanjili negativne uticaje štetnih gasova na životnu sredinu i osigurali dovoljno energije", rekla je Djedović.

Podsetila je da su u planu i novi kapaciteti iz oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao i da je jedan od najvažnijih nacionalnih projekata reverzibilna hidroelektrana Djerdap 3, koji će prema njenim rečima, značajno povećati udeo proizvodnje OIE u energetskom miksu i olakšati balansiranje energijom.

Ambasadorka Davidoiu naglasila je spremnost Rumunije da podeli sa Srbijom iskustva u oblasti energetske tranzicije i istakla da ta zemlja spremna da razvija gasne interkonekcije sa susedima.

"Ove godine navršilo se tačno 50 godina od kada je otvorena hidroelektrana Djerdap 1 na Dunavu koja je u to vreme predstavljala revolucionarni i jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Evropi. Naše dve zemlje imaju dugu tradiciju saradnje u oblasti energetike i spremni smo da je intenziviramo i pokrenemo nove projekte koji će povećati energetsku bezbednost obe zemlje", rekla je ona.

Naglasila je da će Rumunija imati značajnu ulogu u gasnoj diversifikaciji regiona s obzirom da će graditi LNG terminal u Konstanci, čime će ostvariti vezu sa gasovodom prema Azerbejdžanu.

Ambasadorka je izrazila spremnost Rumunije da podeli iskustva sa Srbijom iz procesa energetske tranzicije, s obzirom da je ta zemlja imala veliku proizvodnju električne energije iz uglja i da godinama postepeno povećava kapacitete iz vetra, solarne i nuklearne energije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x