Djilas o aferi Mauricijus: Da novinari i državni funkcioneri objasne ko im je dao falsifikate

Lider opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilas izjavio je danas da je na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.

Djila je za Nova.rs tako reagovao na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje afere "Mauricijus", preneo je taj portal.

Iza "afere Mauricijus", odnosno tvrdnji provladinih medija i predstavnika vlasti da Đilas ima račune na tom ostrvu, stoji Izraelac Tal Hanan, koji se iz senke bavi nameštanjem izbora širom sveta tako što proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Lider SSP je kazao da je "na osnovu tekstova koje danas objavljuju najugledniji evropski mediji i istraživačka mreža KRIK" sada jasno da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega.

Kazao je da je u to, "na žalost, poverovao veliki broj ljudi" , i to, kako je naveo, " ne samo oni koji podržavaju režim Aleksandra Vučića nego i oni koji su protiv režima".

Istakao je da je mnogo puta demantovao da poseduje račune i ofšor firme, da je ukrao stotine miliona evra, te da je ostavio Beograd pred bankrotstvom…

Kazao je da ga je "malo ko čuo", te da je "pitanje i danas, kada su laži potvrđene, koliko će ljudi to čuti".

"Sada je na novinarima i državnim funkcionerima koji su ove stvari govorili, mahali papirima, govorili kako su do papira došli istraživačkim novinarstvom da objasne ko im je zaista dao te falsifikate", rekao je on.

Lider SSP je naveo i da bi se "u ozbiljnoj zemlji istražni organi bavili time ko je ove lažne papire naručio" i ko je, kako je kazao, " sve to platio".

" Srbija danas nije takva zemlja, ali sam siguran da će uskoro biti“, rekao je on.

Kampanja protiv Đilasa pokrenuta je u martu 2021., nedugo posle hapšenja pripadnika grupe Veljka Belivuka, osumnjičenih za najteža krivična dela, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio lidera SSP da ima tajne bankovne račune u ostrvskoj državi Mauricijus i u Švajcarskoj, piše KRIK.

Iako je protiv Đilasa vođena žestoka kampanja u medijima, istraga nije pokrenuta. Jedini postupak pokrenuo je sam Đilas, koji je podneo krivičnu prijavu protiv predstavnika vlasti i novinarke i urednika Večernjih novosti, tvrdeći da su falsifikovali papire o njegovim računima, ali ju je tužilaštvo odbacilo.

Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da je Hanan sačinio izveštaj o nepostojećim Đilasovim računima u decembru 2020. , nepuna četiri meseca pre nego što je javno objavljen u Srbiji.

Taj dokument, koji je na televiziji pokazivao ministar finansija Srbije Siniša Mali, po formi izgleda gotovo identično kao drugi izveštaj do kojeg su novinari došli, a koji je Hanan sastavio o jednom biznismenu iz Mongolije.

Dve osobe koje poznaju Hananove poslove potvrdile su novinarima da se on nalazi iza izveštaja o navodnim Đilasovim računima, navodi KRIK.

I u slučaju u Srbiji objavljeni su netačni podaci, budući da računi na Mauricijusu i u Švajcarskoj nisu postajali, piše KRIK u tekstu koji se može naći na linku: https://www.krik.rs/pozadina-afere-maricijus-izraelski-eksperti-za-dezinformacije-i-lazni-racuni/.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x