Dodik: BiH neće ući u NATO, jer za to nema saglasnosti iz RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Bosna i Hercegovina neće ući u NATO, jer takva odluka ne može biti doneta bez saglasnosti RS, koja se protivu ulasku zemlje u ovaj vojni savez.
"Neće se desiti članstvo u NATO. Mi nismo ti koji dele programske vrednosti sa drugim političkim strankama", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o saradnji sa stranaka "Osmorke" i HDZ-a na formiranju vlasti na nivou BiH, s obzirom da te stranke iz Federacije BiH zagovaraju ulazak BiH u NATO.

Dodik je rekao da nikada nije usvojen ni Akcioni plan za ulazak u NATO (MAP), već je usvojen Program reformi koji, kako je naveo, predvidja da postoji odredjen oblik saradnje sa NATO.

Navodeći da HDZ smatra da se BiH treba uključiti u NATO, on je naglasio da ta stranka "ne nameće taj svoj stav".

Dodik je još kazao da SNSD neće sa strankama iz Federacije BiH potpisati nikakav koalicioni niti programski sporazum, ali da je spreman da sa strankama "Osmorke" i HDZ BiH formira vlast na državnom nivou.

"Politike na nivou BiH treba da budu takve da ne sprečavaju nikoga da nešto uradi. Mi smo spremni da budemo deo dogovora koji bi rekao da RS neće sprečavati razvojne projekte u Federaciji BiH niti će Federacija BiH sprečavati projekte u RS", naglasio je on.

Dodao je da tu misli na projekte izgradnje hidroelektrane "Buk bijela", aerodroma u Trebinju, gasni sektor i druge projekte, za koje kaže da su neopravdano zaustavljeni zbog odluka političara iz Sarajeva.

Dodik je istakao da RS, dok se to ne odblokira, neće moći da daje saglasnost ni za jedan projekat u Federaciji BiH - od Koridora "5C" do elektro i drugih sistema koji se grade.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x