Dodik po polaganju zakletve: Ako ne bude poštovan Ustav, nemamo šta da tražimo u BiH

 Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci, pošto je položio zakletvu, da će poštovati jedino ustavnu Bosnu i Hercegovinu i da će u suprotnom Republika Srpska nastaviti sa procesom vraćanja entitetskih nadležnosti koje su ranije prenete na državni nivo.

"Nećemo napraviti nijednu avanturističku odluku, ali ako Ustav BiH ne bude primenjiv, nemamo ovde šta da tražimo", rekao je Dodik na sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je najavio da će Republika Srpska nastaviti da radi na formiranju entitetske Agencije za lekove i ostalih institucija za koje je ranije najavljivao da će biti formirane na nivou Republike Srpske, poput uprave za indirektno oporezivanje.

On je ponovo negirao legitimitet Suda i Tužilaštva BiH, a najavio je donošenje "rigoroznih zakona", uključujući onaj kojim bi kleveta bila ponovo uvedena kao krivično delo, kao i zakona protiv lažnih vesti i govora mržnje.

Dodik je kazao da je "on taj koji odredjuje interes RS", navodeći da je predstavnicima opozicije ponudio da udju u koncentracionu vladu, ali da su oni to odbili.

Naveo je i da ne razume istrajnost opozicionih stranaka u tome da ga ne priznaju za predsednika Republike Srpske, ni nakon što je njegov izbor potvrdila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Novoizabrani predsednik Republike Srpske je najavio da će uskoro biti formirana nova vlada tog entiteta, na čijem čelu će ponovo biti Radovan Višković.

Dodik je za sebe rekao da je "čovek mira", ali je dodao da će braniti Republiku Srpsku "ako bude napadnuta".

"Republika Srpska ima svoju Srbiju i Rusiju, partnere u Madjarskoj, Kini, ima svoje susede Hrvatsku i Crnu Goru", naveo je.

On je ponovo osporio legitimitet Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, dodajući da želi saradjnju sa EU i SAD, "ali ne pod njihovim uslovima".

Dodik je rekao da neće saradjivati jedino sa Velikom Britanijom, koju je nazvao "neprijateljem srpskog naroda".

Prvo obraćanje u parlamentu Republike Srpske, nakon što je treći put inauguirisan za predsednika tog entiteta, Dodik je završio rečima: "Živela Republika Srpska, živela Srbija i, naravno, živela Rusija".

Polaganju zakletve nisu prisustvovali poslanici opozicionih partija, Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Pokreta za pravdu i red, koje osporavaju legitimitet Dodika. Te partije tvrde da je Dodik na funkciju predsednika Republike Srpske došao izbornom kradjom.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x