Dodik posle sastanka s Varhejijem: SDA i Izetbegović imaju antiustavnu platformu

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas u Briselu da Stranka demokratske akcije (SDA) ima "antiustavnu platformu" i da je ponašanje lidera te stranke Bakira Izetbegovića antiustavno.

"SDA jedina ima programsku platformu koja je antiustavna, Izetbegovićeva pozicija je antiustavna, zato što smo nas trojica ovde pojedinačno", rekao je Dodik posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, prenela je regionalna N1 televizija.

Dodik je naveo da je spreman da radi na delu zakonskih rešenja koja EU traži od BiH.

"Pošto je nemoguće da ja više bilo šta doprinesem oko izbornog zakonodavstva izmedju muslimana i Hrvata, i dalje kažem da prihvatamo njihov dogovor. Što se tiče ostalih zakona, neko je izabrao zakone koji treba da pojačaju unitarizam u BiH", rekao je on.

Dodao je da je prihvatio da radi na Zakonu o javnim nabavkama, koji ima nedostatke.

"Što se tiče Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS), veoma smo zainteresovani da se razjasni koje nadležnosti ima Sud BiH, a koje nadležnosti imaju drugi nivoi. Ono što je dato u nadležnost BiH, o tome može da odlučuje Sud BiH, i naravno o pitanjima medjunarodnog karaktera, trgovina narkoticima, terorizam", kazao je Dodik.

Rekao je da će podržati Zakon o sukobu interesa, ako se on tiče BiH, ali da taj zakon neće imati njegovu podršku "ako zalazi u nadležnost entiteta".

Dodik je ponovo negirao legitimitet Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, a istakao je da Zakon o lekovima RS "ne mogu suspendovati ni Ustavni sud BiH ni visoki predstavnik".

"Taj zakon će ići dalje u realizaciju", rekao je on.

Komentarišući odnose sa ruskim rukovodstvom, Dodik je najavio da će se u septembru ponovo sastati predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U Briselu borave i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović, koji će imati odvojene sastanke sa Varhejijem.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x