Dr Bekčić: Efikasnim merama smanjiti na dozvoljen nivo sve izvore zagađivanja

Najveći zagađivači vazduha u Srbiji su termoelektrane u Obrenovcu, Kostolcu i industrije u Smederevu (HBIS), Boru (Ziđin), Majdanpeku,  izjavila je danas članica Predsedništva Nova D2SP Dr Stana Bekčić.


Ona je u saopštenju dostavljenom medijima istakla da stručnjaci ukazuju da je svaka četvrta astma posledica zagađenja, i da  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazuje da je čak oko 600.000 dece umrlo zbog infekcija nastalih kao posledica zagađenja vazduha, podsetila je 


"Učili su nas da je vazduh smeša gasova bez boje i mirisa. Međutim, pojavljuju se učestale magle koje nisu bele već sive zbog zagađenja. Pa kako da sada učimo našu decu? Kako se to vazduh vidi i koje je boje – svetlosive, mlečenosive…? I zaista više nije Beograd, već Sivograd", navodi dr Bekčić.

Bekčić tvrdi da postoji paradoks da je na ulicama automobila, zbog poskupljenja goriva, manje,  a da su "magle" i dalje prisutne.


"Poslednjih godina vlastodršci nam objašnjavaju kako je do zagađenja vazduha došlo zbog izduvnih gasova automobila i obimnog saobraćaja. Međutim, automobila na ulicama je manje zbog visoke cene goriva, a magle su i dalje prisutne. Beograd je često u samom vrhu svetu po zagađenosti vazduha. Podaci su javno dostupni na sajtu IQAir koji prati kvalitet vazduha u svetu. Najveći zagađivači vazduha su termoelektrane u Obrenovcu, Kostolcu i industrije u Smederevu (HBIS), Boru (Ziđin), Majdanpeku koje su zasnovane na tehnologijama od kojih se u svetu odustalo, a te ino-ulagače je dovela naprednjačka vlast. Nažalost, vlastodršci ne odustaju od takvih projekata, među kojima su Linglong i Rio Tinto", kaže  dr Bekčić.


"Članica Predsedništva Nova D2SP podsetila je i na presudu Višeg suda u Beogradu u slučaju „Elektroprivredi Srbije“.


P"otpuno neopaženo je prošla i informacija da je u novembru 2022. godine Viši sud u Beogradu doneo prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, RERI (eng. Renewables and Environmental Regulatory Institute) po osnovu tužbe iz januara 2021. godine i naložio je „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) da smanji emisije sumpor dioksida u termoelektranama zbog njihove opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Još tokom 2018. i 2019. godine termoelektrane „Nikola Tesla“ i „Kostolac“ su emitovale šest puta veće količine sumpor-dioksida od dozvoljenih, sa trendom prekoračenja i narednih godina", podsetila je Bekčić. Bekčić ističe da se presuda  Višeg suda velikim delom oslanja i na ekspertsku analizu koju je RERI dostavio, a koju je za potrebe tužbe, kako dodaje Bekčić, izradila profesorka dr sc med Dragana Jovanović, pulmolog.


"Ona je u svom nalazu utvrdila da višestruka prekoračenja emisija sumpor-dioksida dovode do širokog spektra posledica po ljudsko zdravlje, poput otežanog disanja, nastanka dugotrajne astme, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća, sve do najozbiljnijih kao što su povećana smrtnost od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, sklonost demenciji, šlog, oštećenje normalnog razvoja ploda i poremećaja razvoja pluća kod dece.Dakle, ovo ukazuje da čestice metala iz vazduha ne ulaze samo u pluća, već i u krvotok", kaže dr Bekčić.


Bekčić je podsetila i na izjave sadašnje ministarke zdravlja.


"Eminentni neurohirurg dr Danica Grujičić, ranije je javno iznosila podatke o posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja i porasta smrtnosti od malignih bolesti. Ukazivala je da je potrebno sprovesti istraživanja u cilju dokazivanja uzročno-posledične veze između agresije i porasta malignih i retkih bolesti i rođenja dece i životinja s različitim deformitetima. Nova – Da se struka pita podržava predloženo, s tim što je stava da je potrebno sprovesti istraživanje o uzročno-posledičnoj vezi zagađenosti vazduha i bolesti kod stanovništva Srbije", kaže Bekčić i dodaje da je pored istraživanja, potrebno brzo i efikasnim merama smanjiti na dozvoljen nivo sve izvore zagađivanja.


Predlaže da se, za početak, koriste odgovarajući filteri i zaključuje "Jeste skupo, ali su ljudsko zdravlje, lečenje i ljudski život najskuplji i najvredniji".

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x