DS će skupštini predložiti Zakon za vraćanje penzija, kao i zahteve za smenu Nedimovića i Zekić (prošireno)

Poslanici Demokratske stranke (DS) najavili su danas da će Skupštini Srbije podneti inicijativu za usvajanje Zakona za vraćanje penzija, kao i zahteve za smene predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske merije (REM) Olivere Zekić i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića.

Predsednik DS i potpredsednik parlamenta Zoran Lutovac objasnio je novinarima u skupštini da će inicijativa o Zakonu za vraćanje penzija biti gotova u prvoj polovini septembra, kada će je i predati, kao i da na njoj rade stručnjaci sa univeziteta zajedno sa predstavnicima civilnog sektora.

"Zakon služi za vraćanje poverenja gradjana u penzioni sistem, koje se izgubilo onog trenutka kada je vlada ušla u ono što su gradjani zaradili", kazao je Lutovac, govoreći o merama fiskalne konsolidacije kojima su smanjene penzije nekoliko godina ranije.

Po njegovim rečima, oko 200.000 penzionera koji su u medjuvremenu preminuli su izgubili pravo da im ta sredstva budu vraćena, ali da trenutno razmatraju da se u zakonu koji pripremaju omogući porodicama preminulih da potražuju ta sredstva.

Lutovac je istakao i da će DS pokrenuti inicijativu za uvodjenje socijalnih penzija, koje bi pripale najugroženijim licima koja nemaju ostvareno pravo na penziju.

Govoreći o zahtevu za smenu Olivere Zekić, potpredsednica DS i narodna poslanica Tatjana Manojlović istakla je da je za taj zahtev potrebno 20 potpisa poslanika, koje po njenim rečima imaju u ovom trenutku, ali dodala da očekuje da će imati mnogo više.

Objasnila je da će o tom zahtevu, koji će podneti zbog elaborata REM-a za dodelu nacionalnih frekvencija televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva, koji je ocenila kao "uvredu zdravom razumu", razgovarati sa svim opozicionim parlamentarnim strankama.

Po rečima Manojlovićeve, u elaboratu REM-a se ne može videti zbog čega su nacinalne frekvencije poverene baš tim televizijama, uz ocenu da je sam postupak konkursa za dodelu frekvencija bio "demonstracija moći, a da je to regulatorno telo postupalo kao produžena ruka vlasti".

"Sve te četiri televizije plasiraju iste informacije o (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, kao da postoji dirigent koji sve to diriguje", kazala je ona.

Poslanica te stranke Dragana Rakić se osvrnula na zahtev za smenu ministra Nedimovića i istakla da se to odnosi i na zabranu njegovog izbora u novi saziv Vlade Srbije, navodeći da su "vlada i Nedimović uništili poljoprivredu zabranom i kasnije ograničavanjem izvoza pojoprivrednih proizvoda".

"Ta uredba je bila nepotrebna, jer naša država ima viškove", navela je Rakić i ocenila da je poljoprivrednicima trebalo omogućiti izvoz u trenutku kada su cene tih proizvoda u svetu bile veoma visoke.

Ona je istakla da DS u potpunosti podržava zahteve poljoprivrednika koji protestuju širom Srbije, navodeći da su oni "sa pravom na ulicama umesto na njivama".

Rakić je istakla da, izmedju ostalog, poljoprivrednici sa pravom traže veću otkupnu cenu suncokreta, kao i mogućnost da dizel toče na svim pumpama, a ne samo na onim "Naftne industrije Srbije" (NIS).


Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x