DS: Poništiti Generalni urbanistički plan 2041 i izraditi novi u interesu Beogradjana

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da Generalni urbinističi plan (GUP) 2041, nije u interesu gradjana Beograda i zatražila da bude poništen.

DS je u saopštenju ukazala "da se nigde u dokumentu ne prepoznaje namera da se Beograd vrati njegovim građanima", već samo, kako naveli, "namera da se prepusti krupnom kapitalu, špekulantima građevinskim zemljištem i sličnima".

Ta stranka je ocenila da dokument odaje utisak proizvoljnosti i "namerne ili slučajne nedorečenosti i nerazumevanje stvarnih potreba Beograđana".

"Jedino što je ispravno je da se ovaj dokument u potpunosti povuče i poništi", navodi se u saopštenju.

DS smatra i da proces izrade treba iznova započeti, ali tako da se pitaju građani "šta i kakav Beograd žele".

"Najavljuje se ukidanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, a teret se prebacuje na građane preko poreza na imovinu", navela je DS.

Dodali su i da se "insistira i da se što veći broj projekata realizuje kroz javno-privatno partnerstvo", što je, kako su ocenili, "izuzetno loše iz ugla građana i iz ugla grada".

Smatraju da će to dovesti do uvođenja grada u dugove, osiromašivanja gradjana, te da će im onemogućiti građanima učestvuju u bilo kakvim procesima odlučivanja.

"Pored besmislene mreže linija metroa, pominju se i drugi projekti koji će Beograđane bespotrebno koštati milijarde evra poput nacionalnog stadiona ili hipodroma Ovča", navela je DS.

Dodali su da je tu i uništavanje i degradacija poljoprivrednog zemljišta, te naveli da je 50 odsto zemljišta predviđeno za gradnju.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x