Dveri traže da se reši pitanje verske nastave i status veroučitelja u školama

Pokret Dveri zatražio je danas od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da što pre reše problem sa organizovanjem i izvodjenjem verske nastave u školama, kao i da pravni status svih veroučitelja bude rešen pre početka nove školske godine.
Potpredsednik Dveri Ivan Kostić ocenio je u saopštenju, pozivajući se na pojedine ankete po kojima se 75 odsto gradjana Srbije izjašnjava kao religiozno, da partrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije ima "apsolutno pravo i obavezu da traži od državnih organa da se preispita i ispravno reši odnos prema veronauci i veroučiteljima u školama.

"Ovih dana SPC stižu brojne pritužbe na rad direktora škola. Samo Odboru za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke stigle su prijave iz čak 58 osnovnih i srednjih škola na području Beograda koje su podneli veroučitelji i zabrinuti roditelji. Oni se žale na pojedine direktore škola da obeshrabruju učenike da upišu veronauku i da putem pedagoško-psihološke službe sugerišu učenicima da se ne opredeljuju za veronauku, na šta apsolutno nemaju pravo", naveo je Kostić.

On je vladi i ministarstvu predložio da konstituišu Komisiju za versku nastavu, usvoje zakon koji bi rešio sporna pitanja, da verskoj nastavi iz izbornog programa vrate status izbornog predmeta, da reše status oko 2.100 veroučitelja i da im omoguće zaključivanje ugovora o radu na neodredjeno vreme i da se omogući verskim zajednicama "efikasan nadzor" nad nastavnim sadržajem i veroučiteljima.

"Pošto su sve tradicionalne verske zajednice prošle godine već poslale dopis predsedniku Srbije, predsedniku Vlade, Narodnoj Skupštini i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, očekujemo da se ovaj problem što pre reši, a svakako pre početka nove školske godine i da se tako omogući poštovanje Ustava koji građanima daje pravo na versko obrazovanje svoje dece", kazao je Kostić.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x