Šef evropske diplomatije: Ruska agresija poziv na buđenje kada je reč o Zapadnom Balkanu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavo je danas da čvrsto veruje da je pristupanje Zapadnog Balkana Uniji u zajedničkom interesu i da će "geopolitički osnažiti" i EU i region.

"Pristupanje EU je proces zasnovan na zaslugama. Svaka zemlja kandidatkinja treba da ispuni standarde i pravila koja podržavaju osnovne vrednosti EU i jednako se primenjuju na sve zemlje članice. Uslovi su jasni i na kandidatima je da ih ispune. Zato je teško postaviti bilo kakav precizan vremenski okvir, pošto je proces u velikoj meri u rukama naših partnera", kazao je Borel u intervjuu podgoričkim "Vijestima" uoči sutrašnje posete Podgorici.

Po njegovim rečima, ruska agresija na Ukrajinu je poziv na buđenje kada je reč o potrebi da se ubrza proces pridruživanja Zapadnog Balkana.

"Nemamo vremena za gubljenje. Proces reformi EU treba da ide paralelno sa narednim koracima u procesu proširenja", rekao je Borel.

Šef evropske diplomatije je kazao da će EU nastaviti da snažno podržava svih šest zemalja Zapadnog Balkana, politički, tehnički i finansijski, kako bi im pomogla da "unaprede ključne političke, institucionalne, društvene i ekonomske reforme koje su neophodne za napredak na putu ka EU".

Borel je najavio da bi EU u cilju boljeg povezivanja sa Zapadnim Balkanom mogla da otvori Savet za spoljne poslove i druga savetodavna tela za redovno učešće predstavnika regiona u tim telima u svojstvu gosta.

Evropski zvaničnik je ocenio da je EU "ujedinjena u odgovoru na rusku agresiju" na Ukrajinu.

Ponovio je stav da "Rusija mora smesta i bezuslovno da prekine vojnu agresiju i da povuče sve snage i vojnu opremu s ukrajinske teritorije unutar njenih međunarodno priznatih granica".
"Podržavamo sve iskrene i suštinske napore da se sukob okonča. Na Ukrajini je da odluči o uslovima za prekid vatre, a EU je spremna da nastavi da podržava Ukrajinu u naporima usmerenim na okončanje ruskog agresorskog rata", kazao je Borel.

On je kazao da je "Putinov rat" ubrzao "odlučnost" EU da "uspe u zelenoj tranziciji na obnovljive izvore čiste energije" da ubrza "energetsku tranziciju kako bi postepeno ukinula fosilna goriva" i da smanji eneregetsku zavisnost od Rusije.

Borel je kazao da ruski predsednik Vladimir Putin "ne okleva da prirodne resurse koristi kao geopolitičko oružje", da njime "eksplicitno preti partnerima i selektivno smanjuje zalihe".

Ukazao je da je 12 članica EU "direktno pogođeno delimičnim ili potpunim isključenjem ruskog plina".

Borel će zajedno sa komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varheijem posetiti sutra Crnu Goru gde će učestvovati na sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x