EK predlaže odobravanje do 100 miliona evra pomoći Severnoj Makedoniji

Evropska komisija je predložila da Severnoj Makedoniji bude odobreno do 100 miliona evra makrofinansijske pomoći (MFA) za pokrivanje finansijskih potreba te zemlje u ovoj i narednoj godini, saopšteno je u Briselu.

Tim predlogom, kojim se podržavaju fiskalna održivost i strukturne reforme, Evropska komisija pokazuje da stoji uz Severnu Makedoniju u izazovnim vremenima, pošto se njen spoljni bilans naglo pogoršao posle agresije Rusije na Ukrajinu, usled teške zavisnosti od uvoza goriva i električne energije, navodi se.

Severnoj Makedoniji je ove godine potrebno dosta novca i za otplatu velikog spoljnog duga u okolnostima izazovnih uslova finansiranja, navodi Evropska komisija (EK).

Prema predlogu EK, Skoplje će pomoć dobiti u obliku pozajmice, i to u dve tranše. Te isplate bi bile uslovljene sprovođenjem mera koje dve strane treba da dogovore Memorandumom o razumevanju.

Ako predlog EK usvoje Evropski parlament i Savet EU, novac će biti isplaćen Severnoj Makedoniji, pod uslovom da sprovede mere koje će biti predviđene Memorandumom o razumevanju.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x