Erdogan poručio Švedskoj da se ne trudi uzalud oko ulaska u NATO

 Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da njegova zemlja pristaje na ulazak Finske u NATO, ali ne i Švedske, kojoj je poručio "da se ne trudi uzalud".

Kada je reč o Finskoj, proces smatramo "pozitivnim ", rekao je Erdogan na sednici vlade u Ankari, prenela je nemačka agencija dpa.

"Ali Švedsku ne vidimo pozitivno, to treba reći", rekekao je Erdogan. On je rekao da Turska sve veoma detaljno prati i poručio: "Švedska, nemoj se uzalud truditi.

"Sve dok ti i tvoje snage bezbednosti dopuštate da moja sveta knjiga bude zapaljena i pocepana, nećemo pristati na vaš ulazak u NATO", rekao je Erdogan

Turska već mesecima blokira ulazak dve nordijske zemlje u NATO, pošto je za to potreban pristanak svih članica alijanse.

Ankara Švedskoj između ostalog prebacuje da podržava "terorističke organizacije", kao što su u Turskoj zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK).

Najnovije napetosti usledile su posle niza antislamskih izgreda u Evropi, a u Švedskoj je nedavno jedan ekstremni desničar pred turskom ambasadom u Stokholmu spalio islamsku svetu knjigu Kuran, nakon čega je Ankara zamrzla razgovore o ulasku te zemlje u NATO.

Od 30 članica NATO, pristanak za prijem Finske i Švedske do sada nisu dale samo Turska i Mađarska.

Erdogan je već započeo preizbornu kampanju i nada se ponovnom izboru za šefa države na parlamentarnim i predsedničkim izborima koji će verovatno biti održani polovinom maja.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x