Erdogan u Sočiju razgovara sa Putinom

 Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan otputovao je danas sa visokom delegacijom u Soči na Crnom moru gde će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Susret se održava tri nedelje posle njihovog razgovora u Teheranu i posle nedavnog Erdoganovog diplomatskog uspeha kada je postignut medjunarodni sporazum o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica preko Bosfora.

Prema javnoj televizijiz TRT turski predsednik je početkom popodneva krenuo za Soči. Dvojica vodja treba da razgovaraju u 15.00 po lokalnom vremenu (14.00 po srednjeevropskom) i posle da imaju radni ručak sa svojim delegacijama. Nisu najavljena obraćanja medijima u zvaničnom programu.

U pratnji Erdogana su, izmedju ostalih, njegovi ministri spoljnih poslova, odbrane, ekonomije i energetike što ukazuje na očekivanja od susreta. Turska koja uvozi najveći deo svojih energenata prolazi kroz ekonomsku krizu i inflaciju blizu 80 odsto na godišnjem nivou.

Prošlog meseca u Teheranu Putin je jasno upozorio turskog predsednika da ne sprovodi nikakvu novu vojnu operaciju u Siriji sa ciljem potiskivanja kurdskih boraca Radničke partije Kurdistana (PKK) i njenih saveznika.

Analitičari ocenjuju da su te ponovljene tenzije deo "konkurentske saradnje" koja definiše odnose dvojice vodja poslednjih dvadeset godina.

Nastojanje Turske da ostane neutralna prema Moskvi mada je članica NATO, počelo je da daje rezultate. Posle višemesečnih napora Moskva i Kijev su u Istanbulu potpisali sporazum uz podršku EU o slanju blokiranih žitarica. To je bio prvi sporazum od početka ruske invazije 24. februara i ublažio je strahovanja oko svetske prehrambene krize.

Turska sada hoće da pokuša da izdejstvuje početak pregovora o primirju izmedju ruskog predsednika i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog ukoliko je moguće u Istanbulu.

Ali ti napori se komplikuju zbog ponovljenih pretnji Ankare o vojnoj operaciji u Siriji gde se suprotstavljaju ruski i turski interesi.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x