Šest kandidata ostalo u trci za naslednika britanskog premijera Džonsona posle prvog kruga glasanja

Dva kandidata ispala su danas iz trke da zamene britanskog premijera Borisa Džonsona posle prvog kruga glasanja unutar vladajuće Konzervativne partije, posle čega je ostalo šest kandidata koji se bore da vode stranku i zemlju.

Ispali su ministar finansija Nadhim Zahavi i bivši ministar zdravlja Džeremi Hant. Oni nisu postigli potreban limit od 30 glasova konzervativnih poslanika potrebnih da bi ostali u trci.

Posle prvog kruga glasanja koji su obavili poslanici Konzervativne stranke, bivši ministar finansija Riši Sunak (Rishi) izašao je sa najviše glasova, 88, ispred državne sekretarke za spoljnu trgovinu Peni Mordent (Penny Mordaunt) sa 67 glasova. Sledi ministarka spoljnih poslova Liz Tras (Truss) sa 50 glasova, pokazuju rezultati koje je objavio Grejem Brejdi, šef komiteta koji organizuje glasanje.

Preostali kandidati sada će se truditi da pridobiju pristalice dvojice ispalih kandidata.

Trista pedeset osam Torijevaca glasalo je danas u Parlamentu, a obezbedjenje im je naložilo da predaju telefone da bi se osigurala tajnost, prenosi AP.

Osam kandidata imalo je potrebnu podršku 20 svojih kolega da mogu da učestvuju u prvoj rundi glasanja.

Dalje runde glasanja će biti organizovane u četvrtak, i ako je potrebno iduće nedelje, dok ne ostanu samo dva kandidata. Kada ostanu poslednja dva kandidata, o pobedniku će odlučiti oko 180.000 članova Konzervativne stranke širom zemlje. Očekuje se da će pobednik biti proglašen 5. septembra a šef partije automatski postaje premijer.

Džonson, koji je 7. jula podneo ostavku na mesto lidera konzervativaca, izjavio je tada da će ostati na čelu vlade do izbora novog lidera stranke.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x