EU i Savet Evrope nastavljaju da podržavaju reformske procese u Srbiji

Kontinuirani napori institucija da se usaglase sa evropskim standardima ključni su za poboljšanje života ljudi u Srbiji, a sa tim ciljem će Evropska unija (EU) i Savet Evrope (SE) nastaviti da podržavaju reformske procese u Srbiji, rečeno je danas na prvom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i SE.
Na sastanku se razgovaralo sa institucijama korisnicama programa o njegovim ključnim dostignućima i planovima za budućnost, a ocenjeno je da su zahvaljujući saradnji ostvarenoj kroz program EU/SE "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku" već postignuti značajni rezultati.

Program "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku" (Horizontal Facility III) je zajednička inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope koja traje od 2023. do 2026. godine i pruža podršku za ispunjavanje reformskih agendi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i u usklađivanju sa evropskim standardima, što je prioritet i u procesu proširenja EU.

Vrednost treće faze programa je 41 milion evra, od čega 85 odsto finansira Evropska unija, a 15 odsto Savet Evrope.

Pomoćnik ministra za evropske integracije Srbije Miroslav Gačević rekao je da Ministarstvo prepoznaje prioritete obuhvaćene programom "Horizontal Facility" kao one od vitalnog značaja za sprovođenje reformi u kontekstu procesa evropskih integracija.

"Vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i demokratsko upravljanje su srž procesa pristupanja, a mi u Ministarstvu, zajedno sa našim partnerskim institucijama, veoma smo posvećeni održivim i kontinuiranim reformama u ovim oblastima i promociji standarda Saveta Evrope. Verujemo da će podrška planirana u okviru treće faze programa imati veoma značajan uticaj sa pozitivnim efektima na naše reformske napore", dodao je Gačević.

Šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji Nikola Bertolini rekao je da "Evropska unija kontinuirano podržava reformski proces Srbije kroz značajne akcije kao što je 'Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku'".

On je dodao da je napredak postignut u poslednjih šest godina primetan, ali da se očekuju opipljiviji rezultati.

"Kao što je navedeno u govoru predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, vladavina prava i osnovna prava će uvek biti temelj naše Unije - u sadašnjim i budućim državama članicama... Pristupanje je zasnovano na zaslugama i... potreban je naporan rad i vođstvo", naveo je dodajući da napredak reformi u ovoj oblasti određuje tempo celokupnog procesa pridruživanja EU.

Bertolini je ocenio da je najznačajnija lekcija naučena u prethodnoj fazi programa bila potreba za dubljim kontinuiranim uključivanjem državnih i lokalnih vlasti i zainteresovanih aktera u sprovođenje aktivnosti.

"Dobra saradnja sa civilnim društvom pokazala se kao neophodan uslov za istinski napredak. Samo zajednički možemo definisati prioritete, identifikovati napredak i probleme, dogovoriti neophodne korake i ostvariti ih", dodao je.

Šef Odeljenja za programe i mobilizaciju resursa u Direktoratu za koordinaciju programa Saveta Evrope Šnuc Rudolf Dur rekao je da značajne reforme zahtevaju dugoročne napore i kontinuirane akcije.

"Sa tim ciljem, Savet Evrope, zajedno sa Evropskom unijom i u partnerstvu sa korisnicima, ostaje posvećen pružanju podrške Srbiji u ispunjavanju reformske agende u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije u skladu sa evropskim standardima", ukazao je.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x