Euleks pozdravio deeskalaciju tenzija na severu Kosova

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) pozdravlja deeskalaciju tenzija na severu Kosovai vraćanje slobode kretanja za sve koji žive i rade u četiri severne opštine nakon uklanjanja nelegalnih barikada, saopšteno je danas.

U saopštenju Euleks medjutim navodi da i dalje traje bezbednosni i vakuum u vladavini prava koji je nastao nakon ostavki policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja iz srpske zajednice.

Euleks navodi da"može samo delimično da popuni ovaj vakuum kroz povećano prisustvo na terenu, ali Misija ne može da zameni Policiju Kosova, niti bilo koji drugi organ vladavine prava".

Zato je od suštinskog značaja povratak "na relevantne sporazume proizašle iz dijaloga, kojima se reguliše integracija Policije Kosova i pravosuđa".

Euleks navodi da je od dana postavljanja barikada do dana kada su uklonjene, "podržavao kosovske institucije vladavine prava u održavanju stabilnosti Kosova i bezbednosti svih njegovih zajednica u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i KFOR-om".

Euleks je ukazalo da je od početka novembra na zvanične zahteve Kosovske policije odgovorio "značajno povećavajući" nadzorne patrole i započinjanje pešačkih patrola.

Angažovane su Specijalne policijske jedinice i rezervne specijalizovane policijske jedinice u severnom delu Kosova, "kako bismo pažljivo pratili bezbednosnu situaciju".

Povodom slučaja Dejana Pantića policajca koji je uhapšen pošto je napustio kosovsku policiju, Euleks je, kako navodi, u skladu sa svojim mandatom koji predviđa "robusno praćenje čitavog lanca pravosuđa", "pažljivo pratio slučaj D.P. kako bi procenio kako se njime bave kosovske vlasti".

"Misija posebno ističe da se zalagala za zaštitu osnovnih prava D.P od strane kosovskih vlasti, olakšala transport Pantićevih lekova, obavila dva lekarska pregleda 17. i 24. decembra, na zahtev nadležnih organa Kosova", navodi se u saopštenju.

Euleks je naveo i da je "ponudio i podršku kosovskoj policiji za transfer D.P. u njegovo prebivalište 28. decembra", po zvaničnom zahtevu kosovskih vlasti i u skladu s odlukom o "smeštanju D.P. u kućni pritvor".

Euleks je najavio da će, "u okviru svog mandata, nastaviti da odlučno radi da podrži stabilnost Kosova, kao i bezbednost svih njegovih zajednica".

U tom cilju, dodaje se, Euleks će "pažljivo pratiti relevantne istrage i sve naredne pravne postupke radi promovisanja poštovanja ljudskih prava".

"U tom pogledu, i da bi pravosuđe i policija Kosova podržali vladavinu prava i nezavisno izvršavali svoje odgovornosti prema kosovskom i međunarodnom pravu bez političkih ili drugih oblika mešanja ili zastrašivanja, od suštinskog je značaja da se odluke koje donose sudije i tužioci, kao i policija, u ime svojih institucija, osporavaju samo u smislu pravne osnovanosti tih odluka", piše u saopštenju Euleksa.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x