Federacija BiH bi prva u regionu mogla dobiti ANTI-SLAPP zakonske odredbe

Ukoliko bude usvojen "Nacrt zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije Bosne i Hercegovine", koji intenzivno zagovara Udruženje "Aarhus centar u BiH" sa nekoliko EKO HUB-ova, to bi značilo da bi na snagu stupile i prve ANTI-SLAPP odredbe u BiH i regionu, piše danas portal Autonomija.
Kako je navedeno, trenutno je u toku prikupljanje potpisa građana za upućivanje inicijative za usvajanje ovog zakona u parlamentarnu proceduru, a vode se i razgovori sa strankama u Federaciji koje bi ga podržale.

"ANTI-SLAPP odredbe koje zagovaramo pripremili smo po uzoru na Kanadu, SAD i jednim delom po uzoru na Direktivu EU o ANTI-SLAPP-u koja je još uvek u nacrtu", navela je za Autonomiju Emina Veljović, izvršna direktorka Udruženja "Aarhus centar u BiH".

Istakla je da najmanje što se može pružiti građanima i aktivistima, koji zalažu svoje vreme, zdravlje i čak živote da reše neki problem u društvu, jeste osnovna zaštita koja trenutno ne postoji u zakonima.

Precizirala je da je osnovna ideja zakonskog rešenja koji predlažu zaštita građana, aktivista i medija unutar jednog zakona koji se direktno veže za samu participaciju građana u postupcima odlučivanja, a u pitanju je građanska inicijativa.

"Smatramo da je to najprirodniji zakonski okvir za ANTI-SLAPP, naročito jer se unutar ovog Zakona veže pojam aktivizma, građanske incijative i zaštite građana i aktivista kao jedna celina", rekla je ona.

Emina Veljović ocenila je da je najvažnji aspekt ANTI-SLAPP odredbe koju oni zagovaraju mogućnost ranog odbacivanja SLAPP-a od strane suda, na prvom čitanju, tzv. "first review".

SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation), odnosno strateške tužbe protiv javnog istupanja, označavaju tužbe koje su usmerene kao pritisak na medije i pojedince da bi ih odvratili od kritičkog istupanja.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x