Fon der Lajen danas putuje u Kijev, najavila otvaranje jedinstvenog tržišta EU za Ukrajinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropska unija raditi na tome da Ukrajini obezbedi pristup jedinstvenom tržištu EU i besplatnom romingu i najavila da će danas otputovati u Kijev kako bi o tome razgovarala s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Fon der Lajen je u svom godišnjem govoru o stanju EU, kojem je pristustvovala i prva dama Ukrajine Olena Zelenska, najavila da će EU obezbediti 100 miliona evra za obnovu oštećenih škola u Ukrajini.

"Komisija će sarađivati s Ukrajinom kako bi joj omogućila nesmetan pristup jedinstvenom tržištu. To vredi i u drugom smeru. Zato danas idem u Kijev i razgovaraću o tome s predsednikom Zelenskim", rekla je predsednica Komisije.

Fon der Lajen je istakla da je Evropska unija od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu pokazala solidarnost, da se nije krila niti oklevala i da je odgovorila jedinstveno, odlučno i odmah.

Istakla je da ruska agresija stavlja Evropu i ceo svet na test i da to nije samo rat Rusije protiv Ukrajine.

"To je rat protiv protiv naše energije, ekonomije, naših vrednosti i naše budućnosti. Ovde se radi o autokratiji protiv demokratije. Uverena sam da će, uz hrabrost i solidarnost, Putin propasti i da će Evropa pobediti", kazala je predsednica EK.

Fon der Lajen je istakla da sankcije koje je EU uvela Rusiji daju rezultate, da je ruski finanijski sektor "na aparatima za održavanje u životu", da je gotovo hiljadu medjunarodnih kompanija napustilo zemlju, da je proizvodnja automobila opala za tri četvrtine, a da nacionalna aviokompanija ostaje bez rezervnih delova.

Govoreći o energetskoj krizi, Fon der Lajen je najavila plan ograničenja prihoda preduzeća za proizvodnju električne energije koja ostvaruju ogromne prihode usled rata u Ukrajini i klimatskih promena.

Taj predlog, dodala je, omogućiće da se prikupi više od 140 milijardi evra za ublažavanje direktnih posledica krize.

"U ovakvim vremenima pogrešno je ostvarivati neverovatnu dobit na račun rata i na teret potrošača. U ovakvim vremenima dobit se mora podeliti i usmeriti prema onima kojima je najpotrebnija", rekla je predsednica EK.

Dodala je da će i naftne i gasne kompanije, koje ostvaruju ogromne profite, morati da daju svoj doprinost krizi.

"Sve su to hitne i privremene mere koje pripremamo, uključjući rasprave o ograničenju cena", rekla je Fon der Lajen.

Takodje je najavila duboku i sveobuhvatnu reformu tržišta električne energije kako bi se smanjio dominantan uticaj gasa na cenu struje.

"Sadašnji model tržišta električne energije nije više pravedan za potrošače", rekla je ona, dodajući da potrošači moraju osetiti prednosti jeftine energije iz obnovljivih izvora.

Fon der Lajen je najavila osnivanje nove Evropske banke za vodonik koja će pomoći da se osigura kupovina vodonika, pre svega sredstvima iz Fonda za inovacije i koja će moći da uloži tri milijarde evra u stvaranje budućeg tržišta vodonika.

Predsednica Evropske komisije je govorila i o borbi protiv dezinformacija i stranih "zlonamernih uticaja", jačanju demokratije i borbi protiv korupcije.

"Nećemo dopustiti da trojanski konj autokratije iznutra napadne naše demokratije", rekla je Fon der Lajen.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x