Fon der Lajen ohrabrila poslanike Makedonije da odobre francuski predlog, protest ispred Sobranja

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ohrabrila je danas poslanike u palementu Severne Makedonije da prihvate revidirani francuski predlog za uklanjanja bugarskog veta i početak pregovra sa EU.
Govor predsednice Evropske komsije poslanici vladajuće koalicije oko SDSM i DUI i albanskijh opozicionih partija su dočekali aplauzom, dok su poslanici makednskih opzicionih partija negodovali.

Poslanici opzicionih VMRO DPMNE u majcama sa velikim NE i Levice su tokom govora Fon der Lajen, držali podignute transparente prtiv francuskog predloga, povremeno zviždali, lupali po poslaničkim klupama i uzvikivali "izdajnici".

U jednom trenutku lider i poslanik Levice Dimitar Apasiev prišao je govornici i pred predsednicom EK postavio transparent na kojem je velikim ćiriličnim slovima pisalo NE, koji je ona okrenula i nastavila da govori.

Fon der Lajen je poslanicima poručila da će se, ukoliko odluče da odobra revidirani francuski predlog, u narednih nekoliko dana održati poltička medjuvladina konferencija i da će EK odmah započeti sa skriningom, što je, istakla je, prvi korak u pregovračkom procesu.

"Ubedjeni smo da je ovo od istroijskog značaja, ali odluka je vaša i samo vaša. Dozvolite mi da vas još jednom uverim. Bilateralna pitanja kao što je tumačenje istorije nisu uslov u pristupnim pregovorima", rekla je Fon der Lajen.

Istakla je da nema sumnje da je makdonski jezik, njihov jezik, da predlog u potunosti poštuje makedonski nacionalni identiet.

"Mi u potpunosti poštujemo. U revidiranom predlogu stoji makedonski jezik, bez kvalifikacija EU", istakla je ona.

Fon der Lajen je rekla da, uprkos frustracijama, Severna Makedonija nikada nije odustala na putu ka EU, ali da ni Evropa nije odustala od te zemlje.

"Zajedno ćemo ostvariti ovaj san. To možete učiniti već na sledećoj sednici usvajanjem revidiranog francuskog predloga, koji štiti vaše interese i uzima u obzir interese drugih stranaka. Na kraju krajeva, radi se o putu koji odaberete. Ako odlučite da prihvatite francuski predlog, narednih dana će biti održana međuvladina konferencija i odmah ćemo početi sa skriningom. Sa zadovoljstvom ćemo poželeti dobrodošlicu vašem pregovaračkom timu u Briselu", rekla je šefica Evropske komisije.

Posle njenog obraćanja, predsednik Talat Džaferi dao je pauzu da pripremi salu za narednu plenarnu sednicu, gde će poslanici razmatrati francuski predlog za ukidanje veta Bugarske i početak pristupnih pregovora Makedonije sa EU, odnosno predlog pregovaračkog okvira za pristupne pregovore, koji je francusko predsedništvo Unijom predložilo Savetu EU 30. juna.

Govoru fon der Lajen pristvovali su predsednik Severne Makedonije Stevo Pedarovski, visoki državni zvaničnici i pripadnici diplomatskog kora u Skoplju.

Dok je predsednica Evropske komisije govorila, protivnici francuskog predloga, koji su se okupili ispred Sobranja da bi izrazili svoje negodovanje, prema izveštajima pojedinih medija, gadjali su zgradu parlamenta jajima i toealetnim papiriom.

Francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i početak pristupnih pregovora, iza kojeg je stala cela EU, u Severnoj Makedoniji je naišao na snažan otpor makedonske opozicije, velikog dela građana, akademske javnosti i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

U Skoplju od subote, 2. jula, svakodnevno građani demonstriraju protiv tog predloga, a te proteste podržala je koalicija oko najveće partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Levica Dimitra Apasijeva, tražeći da se odbije predlog jer, kako smatraju, vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Do sada je prihvatljiv bio jedino koalicionoj vladi SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom i opozicionim albanskim parlamentarnim partijama.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x