Fon der Lajen sutra u Skoplju zbog francuskog predloga za uklanjanje bugarskog veta

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boraviće sutra u Skoplju zbog francuskog predloga za uklanjanje bugarskog veta i početak pregovora Severne Makedonije sa EU.
Fon der Lajen će se u 13.00 obratiti poslanicima u Sobranju Severne Makedonije, koji nakon toga, u 13.30, treba da počnu plenarnu sednicu o Informaciji o sadržaju Predloga pregovaračkog okvira za pristupne pregovore, koji je francusko predsedništvo Unijom predložilo Savetu EU 30. juna.

Predsednica Evropske komisije prethodno će se odvojeno sastati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim, ali posle tih susreta nisu najavljene izjave za medijie.

Takozvani francuski predlog, iza kojeg je stala cela EU, u Severnoj Makedoniji je naišao na snažan otpor makedonske opozicije, velikog dela gradjana, akademske javnosti i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

U Skoplju od subote, 2. jula, gradjani svakodnevno demonstriraju protiv tog predloga, uz podršku koalicija oko najveće partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Levice Dimitra Apasijeva, tražeći da se odbije predlog, jer, kako kažu, vodi bugarizaciji njihove zemlje i ne nudi realan početak pregovra sa EU.

Predlog je prihvatljiv koalicionoj vladi SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom i opozicionim albanskim parlamentarnim partijama.

Vlasti smatraju da je predlog dobar, da su njim zaštićena identitetska pitanja i da ga treba prihvatiti kako bi se ukinuo bugarski veto i odmrznuo proces evropskih integracija zemlje.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x