Fon Kramon: Aktivna pomoć Rusiji opasnija od neuvođenja sankcija

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) Viola fon Kramon (von Cramon) izjavila je da je od neuvodjenja sankcija Rusiji značajno opasnije pružati aktivnu pomoć ruskim predstavnicima u širenju propagande, i pozvala vlasti u Srbiji da "jasno kažu na kojoj su strani", preneo je danas portal Nova.rs.

Poslanica Zelenih u EP povodom navoda da je Srbija odobrila otvaranje predstavništva Raša tudej (Russia Today - RT), pozvala je Vladu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da jasno kažu na kojoj su strani, navodeći da Srbija ne treba da služi kao osnov za zaobilaženje sankcija EU i platforma za širenje ruske propagande na druge zemlje u regionu.

"Pozivamo predsednika Vučića i novu Vladu Srbije da jasno pokažu gde su. Jedna stvar je neuvodjenje sankcija, a sasvim druga još gora – aktivna pomoć ruskim zastupnicima u širenju propagande. To je krajnje neprihvatljivo i samo će dodatno narušiti odnose EU i Srbije", rekla je Fon Kramon.

Portal Nova.rs preneo je u četvrtak da će ruska državna televizija Raša tudej kojoj je zabranjeno emitovanje u EU zbog "podsticanja i podrške ruskoj agresiji" na Ukrajinu, otvoriti predstavništvo u Srbiji.

EP je 6. jula usvojio rezoluciju kojom su vlasti u Beogradu izmedju ostalog pozvane da se hitno usklade sa sankcijama EU protiv Rusije i da preduzmu mere da se spreče Raša tudej i Sputnjik Srbija da šire lažne vesti i dezinformacije.

Poslanica EP se u izjavi za portal osvrnula i na konkurs za dodelu nacionalne frekvencije u Srbiji i navela da od predstojeće odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o nacionalnim frekvencijama, umesto otvaranja RT-a očekuju "da se zadrže najviši evropski standardi i da se pošteno proceni dosadašnja iskustva vlasnika nacionalnih frekvencija pre nego što im se dodele nove".

EU je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija RT i Sputnjik, smatrajući da su ta dva medija u službi širenja ruskih dezinformacija i manipulacije informacijama.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x