Francuska premijerka podnela ostavku Makronu koji je nije prihvatio

Francuska premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) podnela je ostavku predsedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) koji je odbio da je prihvati da bi "vlada mogla da ostane na zadatku i deluje ovih dana", saopštilo je danas francusko predsedništvo.

Posle parlamentarnih izbora održanih u nedelju, Makron je ostao bez apsolutne većine u parlamentu, što je situacija koja otvara period nestabilnosti.

U tom kontekstu šef države će voditi potrebne političke konsultacije da identifikuje konstruktivna rešenja u službi Francuza, dodalo je predsedništvo.

Makron će danas i sutra primiti šefove političkih partija u Jelisejskoj palati, javljeno je ranije danas.

Elizabet Born će okupiti celu vladu danas popodne, prenelo za Frans pres njeno okruženje.

Liberalna centristička koalicija koja se tokom Makronovog prvog petogodišnjeg mandata oslanjala na komotnu apsolutnu većinu (od 289 poslanika) posle ovih izbora zadržala je samo 245 od 577 mesta u parlamentu.

Ostatak mesta deli se uglavnom izmedju ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) koja je zabeležila nevidjeni prodor sa 89 poslanika, ujedinjene levice pod okriljem Žan-Lik Melanšona (Jean-Luc Melenchon) (151 poslanik) i tradicionalne desnice sa 61 poslanikom.

Takva situacija ponovo stavlja parlament u središte političke igre, prvi put od 1958. godine i Pete Republike.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x