Jakšić za Demostat: Opozicija treba da podrži Vučića u rešavanju kosovskog pitanja

 Novinar Boško Jakšić ocenio je danas da bi opozicija trebalo da podrži predsednika Srbije Aleksandra Vučića u rešavanju kosovskog pitanja i dodao da opoziciji nedostaje "državotvornosti".
"Hajde da rešimo jednom kosovski problem. Vučić ima 1.001 razlog koji daje da posle toga možeš da ga rušiš, ali ga podrži oko Kosova. Svi mi znamo da bi ovoj zemlji laknulo kada bi rešila kosovski problem", rekao je Jakšić za Demostat.

On je rekao da Zapad, koji je "alfa i omega" spoljne politike, neće čekati još jednu deceniju na dogovor oko Kosova i Metohije, posebno zbog ukrajinskog rata.

"Čini mi se da to strpljenje sada, u uslovima ukrajinskog rata, neće biti toliko dugo kao do sada, da neće moći da se meri godinama", rekao je novinar.

On je istakao da je priznanje Kosova, "preduslov" da Srbija udje u Evropsku uniju i da su problemi sa tablicama "mali koraci" ka državnosti Kosova, dok se javnost "zavarava" da Srbija nikada neće priznati nezavisnost.

Kazao je da sada nije vreme za političku neutralnost i da Srbija nije politički neutralna, jer se odavno opredelila da je njen spoljnopolitički cilj Evropska unija.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Jakšić je rekao da Rusiji veliku štetu nanosi to što je deset miliona Ukrajinaca bez struje i grejanja, jer je to direktan udar na stanovništvo koje je "na granici ratnog zločina".

"Putinova pozicija je i dalje nedodirljiva, dok Zelenski nije značajan političar, te da su njegovi politički stavovi u velikoj meri doprineli da se Ukrajina podmetne i da danas plaća cenu nečega što lako može da se pretvori u rat do poslednjeg Ukrajinca", kazao je on.

Jakšić je rekao da nikada nije postojalo iskreno prijateljstvo izmedju Rusije i Ukrajine, ni u vreme Sovjetskog Saveza, a ni danas.

"Postoji dubok zazor i Kineza od Rusa, a još više Rusa prema Kinezima. Tako da, ja mislim da ova situacija izbacila Kinu kao velikog dobitnika ukrajinske krize, jer je Putin primoran da se obraća Kini, ali se ne obraća sa pozicije velikog brata, pre bih rekao da je Si (Djinping) veliki brat koji čini ustupke Rusima, a Kinezi će znati dobro to da naplate", ocenio je Jakšić.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x