Jovanović: Vlada da uvede porez na ekstraprofit trgovcima

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović pozvao je Vladu Srbije da "ne svaljuje krizu na ledja gradjana", nego da smanji Porez na dodatu vrednost (PDV) na osnovne životne namirnice sa deset odsto na jedan odsto i uvede porez na ekstraprofit trgovcima, kako smanjenje poreza ne bi mogli da iskoriste za povećanje marži.

"Veliki trgovinski lanci zaradjuju na krizi i povećavaju marže, a mnogi ljudi u Srbiji biraju da li će da jedu ili plate račune da ih izvršitelji, od kojih ste napravili milionere, isteraju iz svojih domova, dok bolesni moraju da se odriču kupovine lekova jer nemaju novca", rekao je Jovanović ministru finansija Siniši Malom na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o amandmanima na rebalans budžeta.

Jovanović je istakao da smanjenje PDV-a sa 10 odsto na jedan odsto nije populistička mera, nego mera koja bi trebalo da smanji inflatorni pritisak, jer je hrana u prodavnicama poskupela najmanje 50 odsto, dok vlast tvrdi da inflacija iznosi 14 odsto.

"Govorili ste o hlebu 'Sava', šećeru i drugim namirnicama, ali sam siguran da niste ušli u prodavnicu najmanje poslednjih pet godina, jer vi i vaša povlašćena elita koju ste stvorili ne idete u prodavnice i ne znate kako narod živi", rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da Mali pominje cene u državama zapadne Evrope, gde mladi prosečno u 33. godini kupuju svoj prvi stan.

"Ja imam 33 godine i nemam svoj stan, a vi imate 24 stana, pa kao stručnjak za stanove objasnite mladima kako se kupuju stanovi. Mladi u Beogradu ne mogu ni da iznajme stan zbog povećanja renti. Pogledajte kolika je cena kvadratnog metra stana u Beogradu, vi možda znate koliko je u Bugarskoj, ali u Beogradu su cene stanova ogromne", rekao je Jovanović ministru finansija.

Jovanović je pozvao Malog da objasni mladima kako da uštede od prvog do prvog u mesecu i kupe svoj prvi stan.

"Neprekidno zadužujete Srbiju, pa je sada svaki gradjanin zadužen najmanje 5.100 evra. A MMF je došao u inspekciju ne zato što dobro radite, nego zato što je Srbija prezadužena, dok vi rebalansom budžeta predvidjate još veće zaduživanje i tražite diskreciono pravo da vlada emituje obveznice na domaćem i svetskom tržištu po ogromnim kamatama", rekao je Jovanović.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x