Kačinski napustio mesto u vladi Poljske da bi se usredsredio na izbore

Najmoćniji poljski političar, vodja vladajuće konzervativne partije Jaroslav Kačinski izjavio je danas da je napustio svoje mesto zamenika premijera da bi se usredsredio na stranku i predstojeće izbore.

Potez vodje partije Pravo i pravda bio je očekivan. U svojoj ulozi u vladi on se bavio bezbednosnim pitanjima i rekao je u intervjuu objavljenom danas u državnoj novinskoj agenciji PAP da je planirao potez ranije ali je odložen zbog ruske invazije Ukrajine.

Rekao je da će ga u vladi zameniti ministar odbrane Marijuš Blaščak.

"To je potpuno prirodna odluka. Imamo rat i on je ministar odbrane, tako da u ovoj konkretnoj situaciju takva veza ima velike prednosti", rekao je Kačinski, prenosi PAP.

Kačinski uopšteno važi za najvažnijeg političara u Poljskoj, upravlja odlukama vlade i bira one koji služe na najvišim funkcijama, uključujući premijera Mateuša Moravjeckog. On je 2015. godine takodje stao iza predsedničkog kandidata koji je pobedio i sada služi drugi mandat Andžeja Dude.

Ne očekuje se da će odlazak 73-ogodišnjeg Kačinjskog iz vlade doneti bilo kakve veće promene. Paritja Pravo i pravda je na vlasti od 2015. godine i večinu tog vremena Kačinski nije zvanično imao mesto u vladi.

On je poslanik u donjem domu parlamenta i upravlja zemljom iz sedišta svoje stranke.

"Već sam podneo zahtev za razrešenje premijeru i on je prihvaćen. Koliko znam i predsednik ga je potpisao", rekao je Kačinski.

Poljska treba da održi naredne opšte parlamentarne izbore do jeseni 2023.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x