Katar i Nemačka sklopili 15-ogodišnji ugovor o snabdevanju gasom

Katar je objavio danas da je sa Nemačkom sklopljen 15-ogodišnji ugovor o snabdevanju te zemlje prirodnim tečnim gasom, u jeku svetske energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

Ugovor katarske državne firme Katar Enerdži (Qatar Energy) i američke kompanije KonkoFilips (ConcoPhilips) doprineće naporima u podršci energetske bezbednosti u Nemačkoj i u Evropi, rekao je katarski ministar energetike Saad Šerida Al-Kaabi na konferenciji za novinare.

Katar će prema dogovoru, od 2026. isporučivati do dva miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG) godišnje do gasnog terminala u izgradnji u Brunsbitelu na severu Nemačke, naveo je ministar, a prenosi Frans pres.

KonokoFilips (ConocoPhillips) ima udeo u katarskom ofšor gasnom nalazištu u Persijskom zalivu koje Katar deli sa Iranom, prenosi AP.

Nemačka koja je bila vodeći uvoznik ruskog gasa pre početka rata u Ukrajini, nije uopšte dobila isporuke gasa od Rusije od kraja avgusta.

Nemačka gradi pet terminala za tečni prirodni gas kao ključni deo plana da zameni ruske isporuke gasa, a prvi terminal će, kako se očekuje, uskoro biti pušten u rad. Najveći deo sadašnjih isporuka gasa Nemačkoj dolazi preko Norveške, Holandije i Belgije.

Kao deo nemačkih nastojanja da spreči kraktoročne nestašice energenata uključeno je i privremeno ponovno aktiviranje termoelektrana na ugalj i produženje rada tri nuklearne elektrane koje je trebalo da budu isključene do kraja ove godine.

Kina, Japan i Južna Koreja glavna su tržišta Katara za gas, dok evropske zemlje sve više pokušavaju da sklope dogovore sa Dohom od početka ruske invazije u Ukrajini u nastojanju da obezbede različite izvore energije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x