Kina pozvala evropske diplomate da protestuju zbog izjave o Tajvanu

Kina je saopštila danas da je pozvala evropske diplomate u zemlji da protestuje zbog izjava Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) i Evropske unije koje su kritikovale kineske vojne vežbe oko Tajvana.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zamenik ministra Deng Li uložio protest zbog "mešanja u kineske unutrašnje poslove".

Kina je poslala ratne brodove i ratne avione i ispaljivala rakete u Tajvanskom morezu u okviru vojnih vežbi koje su počele juče kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) Tajvanu ranije ove nedelje.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom koja može biti pripojena silom ukoliko je potrebno.

Kina je jutros poslala brodove ratne mornarice i ratne avione preko središnje linije u Tajvanskom moreuz, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, čime su prešli nezvaničnu tampon zonu koja decenijama postoji izmedju Kine i Tajvana.

Pet raketa koje je Kina ispalila u okviru vežbi palo je u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu, kod Haterume, ostrva južno od glavnih japanskih ostrva, rekao je japanski ministar odbrane Nobuo Kiši.

On je dodao da je Japan uložio protest Kini zbog tih raketa kao "ozbiljnu pretnju japanskoj nacionalnoj bezbednosti i bezbednosti japanskog naroda".

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas da kineske vojne vežbe namenjene Tajvanu predstavljaju ozbiljan problem koji preti regionalnom miru i stabilnosti.

Nensi Pelosi koja se danas nalazi u Tokiju na kraju azijske turneje rekla je da Kina ne može da spreči američke zvaničnike da posećuju Tajvan.

Kinesko ministarstvo je navelo da je sastanak održan sinoć ali nije preciziralo koje su zemlje učestvovale, dok su članice G7 SAD, Japan, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija.

Kineske vojne vežbe uključuju trupe mornarice, vazduhoplovne i raketne snage, strateške snage podrške i logističke snage podrške, prema zvaničnoj kineskoj agenciji Sinhua.

Odvijaju se u šest zona oko Tajvana. Treba da traju do nedelje i uključuju raketne napade na ciljeve u moru severno i južno od Tajvana.

Tajvan je stavio vojsku u stanje pripravnosti i održao vežbe civilne odbrane ali je danas atmosfera mirna. Letovi su otkazani ili preusmereni, a ribari su ostali u lukama da izbegnu kineske vežbe.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x